Д-р Гайдурков: Организмът ни се бори със солта като с отрова

PRINT

Употребата на добавена към храната сол (натриев хлорид, NaCI) има огромно значение за здравето на човека и може би затова е един от най-обсъжданите и противоречиви въпроси на съвременната диететика. Добавянето на сол към храната е абсолютно ненужно и даже стои в основата на заболявания, смята известният диетолог д-р Георги Гайдурков.

Безспорно е, че човешкото тяло се нуждае от редовния прием на изключително богат и с точна пропорция солеви състав. Натрият е основен извънклетъчен катион и има безброй описани функции. Но физиологичният разтвор в кръвта е 0,9% и нито десета повече. При най-малка промяна на този процент човекът е мъртъв. Затова организмът ни е принуден с фанатична точност и скорост да поддържа тази концентрация. Дневната потребност от сол е 1,5-2 г, което количество се получава по естествен път от храната и напитките. Т.е. природата е предвидила от коя сол колко да добави и не е необходимо ние да коригираме формулата й, като добавяме една единствена сол – NaCI. „С всяка щипка сол организмът ни е принуден да се бори като срещу корозивна отрова. Тапицира натрия с водни молекули и резултатът е оток. След това бъбреците, кожата, лигавиците бавно и мъчително отделят солта навън. Това е основният механизъм не само на наднорменото тегло на съвременния човек, но е възлов момент при огромен брой заболявания“, коментира специалистът.

Оптималният солеви състав се осигурява от здравословното меню на човека, което следва да включва поне 50% сурова растителна храна: зеленчуци, плодове, прясноизцедени сокове, сурови ядки, кълнове, семена. Нашето тяло е приспособено да се храни не с морска вода или каменна сол, а с финия и богат на многообразни минерали, ензими и енергия сок на живата храна.

Подвеждаща е информацията, че с каменна хималайска или пък с морска сол можем да си набавим безбройните необходими ни минерали. Концентрацията на NaCI в морската сол е средно 96,2%, а в хималайската – 97% и повече. Следователно само в около 3% от солта се съдържат другите соли. И ако ние разчитаме да си осигурим напр. Мg, Са, Zn и т.н. от морска или хималайска сол, то ни трябват поне 3-4 с. л. дневно от нея – количество отровно за когото и да било. Обратно – добавяйки такава сол, натрият измества собствените ни минерали и ние губим Са, Mg, К и т.н. Спекулативно е също твърдението, че произлизайки от първичния океан, нашето тяло се нуждае от същото количество сол. За сравнение морската вода е с концентрация средно 3,5% и ако нашата кръв (с концентрация 0,9%) достигне този хипертоничен разтвор, ние сме мъртви. По същия начин околоплодните води, в които плува нероденото, са с близка до кръвта, а не до морската вода концентрация. От учебниците е известен и примерът, че хора, които пият морска вместо питейна вода, развиват злокачествена хипертония и умират.

В днешно време солта – хималайска, морска, готварска и т.н., е ненужна и вредна за здравето ни добавка и изпълнява единствено кулинарни и социално-стереотипни функции. Нуждаем се не от сол с 97% NaCI, а от богатия солеви и енергиен спектър на суровата храна. Няма състояние, което да не се подобри само от премахването на добавената към храната сол. Дори само с тази промяна вие ще свалите 3-4 кг наднормено тегло и тялото ви ще бъде не пухкаво от оток, а мускулесто, плътно и гъвкаво, казва експертът. За 2 седмици човек може да се освободи от есенциалната хипертония.

„Ако сте кулинарно пристрастени към солта, знайте просто, че това е навик на зависимост. Опитайте се да я намалите, като я замените с лимон, подправки и „сол“ от стрити сушени зеленчуци. Хималайската сол няма предимство пред евтината морска сол, като примесите на сяро-съдържащи съединения в черната вулканична сол дори могат да бъдат токсични. Но знайте, че всички те не са ви биологично необходими. Ако все пак вкусово се нуждаете от сол, изберете по-малкото зло – след консултация с вашия лекар ползвайте минимално количество сол с редуциран натрий – калиева сол с 66% К. Тя е по-близка до тъканния състав на тялото ви и вредните последици са значително намалени“, обобщава д-р Гайдурков.

Свързани теми: Гладът за храна често всъщност е жажда за минерални соли

Д-р Гайдурков: За да сте здрави, не яжте „нечовешки храни“

Комбинацията от плодове и готвено натоварва стомаха

Диета с повече калий сваля кръвното

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 6    Средно: 3.8/5]
Д-р Гайдурков: Организмът ни се бори със солта като с отрова беше последно модифицирана от: април 4th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *