Комбинацията от плодове и готвено натоварва стомаха

PRINT
витамин D пикник

Сезонът на отпуските започна, а с тях и родителските неволи. Много семейства искат да пътуват заедно с децата, но много често по време на почивката се сблъскват със здравословни проблеми. Как да сме подготвени за тях, съветва д-р Антоанина Вичева, педиатър от медицински център „Кристал“. В практиката си тя комбинира традиционната медицина с хомеопатия и аюрведа. Често прилага и шуслерови соли – минерали, които подпомагат организма на клетъчно ниво.

Слънчевите изгаряния са често срещан проблем през лятото

д-р Антоанина ВичеваКато средство за първа помощ е подходяща шуслерова сол номер 3 – ферум фосфорикум. Тя, както и сол номер 8 – натриум хлоратум, са първи избор при много състояния в горещото време, съветва д-р Вичева. За изгаряния може да се направи лосион с неутрално тоалетно мляко, в което са разтворени 30 таблетки сол № 3. След къпане кожата се маже с него.

При високите температури сол №8 помага много. С потта губим по-интензивно соли. За деца пет таблетки се разтварят в половин литър вода се пие на малки глътки през деня, а за възрастни може и до 10 таблетки. По принцип е важно при жега да се пият повече течности. Правилото е 50 мл вода на килограм телесно тегло. За възрастните през лятото оптимално е около 2 л, макар че зависи дали сме на директна слънчева светлина. Не забравяйте шапката у дома, дори да сте само за кратко на слънце, предупреждава д-р Вичева.

Как да балансираме кръвно, което играе нагоре или надолу

В горещините или резки промени във времето кръвното играе. При хипотониците започва лек шум в ушите – когато са обезводнени и е много топло. Сол номер 8 балансира както ниското, така и високото кръвно. Някои пият много кафе, за да се освежат. Кофеинът обаче увеличава диурезата и човек се дехидратира. Тогава водата е от решаващо значение, сол 8 също е много ефективна.

солВ България се консумира много готварска сол. Желанието за нещо солено може да идва и от вътрешен минерален дисбаланс. Затова наред с приема на шуслерови соли препоръчвам в домакинството да се мине за готвене на морска сол (може и смляна) или на хималайска сол, съветва още д-р Вичева. Сол номер осем балансира липсата на клетъчно ниво и желанието за солено намалява. Имала съм пациенти, при които отоците по тялото поради съдова слабост намаляват, когато минат на морска сол за всекидневна употреба, допълва тя.

Прекалим ли с алкохола, на помощ идва шуслерова сол номер 10 (натриум сулфурикум). Тя изчиства организма от токсините и може да бъде приемана в продължение на няколко дни. Алкохолът също е причина за дехидратация. Както концентратите, така и бирата, виното действат диуретично. Прекаляването с чашката натоварва черния дроб. Той се стреми да преработи голяма част от токсините, но тези, които не успява да изчисти, остават в тялото.

Вредните вещества около нас във въздуха, храната и околната среда са твърде много, затова е добре да се приложи комбинация от соли за изчистване на дроба, смята лекарката. Особено подходяща е комбинацията от соли 9 и 10. Ако човек се чувства уморен напролет, добре е да направи курс с тях в продължение на един месец.

Втората серия се препоръчва наесен – при смяната на сезоните, когато организмът се адаптира към промените в температурите. Докато пием солите, минаваме на диета с по-леки храни. Ранната вечеря е важна, за да може черният дроб през нощта да си почине.

Комбинирайте умно храните в жегата

Горещото време налага да бъдем внимателни с храната. Не е хубаво да се яде например веднага едно след друго сладко и солено, трябва да има промеждутък. Плодове и готвено също трудно се понасят заедно. Причината е, че имат различни модели на храносмилане, участват различни ензими, обяснява специалистът. Същото се отнася за комбинация от сурови и готвени храни. Само салатите се приемат добре едновременно с ястия. За облекчаване на усещането на тежест в стомаха помагат солите 9 и 10.

Жега или заболяване може да станат причина за дехидратация. Първо тя е извънклетъчна – заради обилни изпотявания, повръщане, диарични изхождания. Става обаче и клетъчна, която е по-тежка. Ако организмът е интоксикиран от заболяване, трябва да приемаме повече течности, иначе клетките започват да страдат. Ако това не стане, от самата клетка започват да излизат запаси в околните тъкани, стига се до клетъчна дехидратация.

Походна аптечка, ако сме с малки деца

През лятото семействата с малки деца често са на път. Ето какво трябва да съдържа походната аптечка по думите на д-р Вичева: инфлуцид за вирусни инфекции, шуслерови соли – номер 3 за остри състояние и висока температура, сол 4 – за секрети и кашлица, сол 6 – за гноен жълтеникав секрет. Сол 8 има много приложения – при алергични състояния, серозна хрема, диарични изхождания. Винаги е добре да я имаме подръка.

СНИМКА: ТК

[Общо: 1    Средно: 3/5]
Комбинацията от плодове и готвено натоварва стомаха беше последно модифицирана от: декември 8th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *