четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаСкрининг откри нови случаи на простатен карцином в Пловдив

Скрининг откри нови случаи на простатен карцином в Пловдив

36 нови случая на простатен карцином бяха регистрирани в клиниката по урология на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив след края на кампания за безплатен срининг на рак на простата. На изследвания се подложиха общо 817 души, откритите нови заболели са едва 4,41% от общия брой, обобщи началникът на клиниката доц. д-р Иван Дечев.

Кампанията се проведе в края на миналата година със съдействието на Клуб Раунд Тейбъл 3 в Пловдив, който осигури консумативите за изследванията. Доц. Дечев обясни, че с повишено серумно ниво на простатоспецифичния антиген (PSA) или съмнителна находка при ректалното дигитално изследване са били 11,51% от участвалите в кампанията. На тях е направена биопсия и така са диагностицирани 36-те нови случая. Това е станало в ранен туморен стадий, позволяващ радикална операция, обясниха лекарите.

Първоначалното изследване е било извършено по-най-безболезнения начин – с кръвен тест. Чрез него се проверяват нивата на простатноспецифичния антиген. Изследването се извършва с вземане на венозна кръв чрез венепункция и не е необходима специална предварителна подготовка.

Профилактичните прегледи за карцином на простатната жлеза са задължителни при мъже над 45 години, а при наличие на фамилна обремененост – на 40 години, обясни доц. Дечев. Той е категоричен, че кампании като тази на Клуб Раунд Тейбъл 3 помагат за информираността на пациентите и за ранното дигностициране на онкологични заболявания. Скринингът бе под надслов „Да променим лицето на мъжкото здраве“. За успешното му реализиране Клуб Раунд Тейбъл 3 Пловдив организира благотворителния бал „Movember“ за набиране на средства за консумативи за изследванията.

PSA е протеин, произвеждан от простатната жлеза при мъжете. Повишените му нива могат да свидетелстват за увеличаване на жлезата, възпаление или рак на простатата. Нивата на PSA могат също да се използват за контролиране на ефикасността на терапевтичните режими върху състоянието на простатата.

В Европа всяка година се откриват близо 2,6 млн. нови случая на рак на простатната жлеза. Заболяването има дял от 11% при всички онкоболни мъже, а в 9 на сто от случаите е главен виновник за смъртните случаи при силния пол, сочи статистиката.

Свързани теми: При сърдечна недостатъчност има по-голям риск от рак

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -