сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеМиомата засяга всяка трета жена у нас

Миомата засяга всяка трета жена у нас

Миомите на матката са най-честите доброкачествени тумори при жените, а в България те се срещат по-често, отколкото в Европа. Данните сочат, че на стария континент са засегнати 20-25% от жените в репродуктивна възраст (25-49 години). В България средно 30% от жените в репродуктивна възраст (близо 500 000 жени) страдат от миома на матката. Около 80% от случаите протичат без изявени симптоми, а 40 на сто от пациенткитe, които имат оплаквания, трябва да бъдат оперирани.

Миомите са хормонално-зависими доброкачествени тумори

Доказано е значението на хормона естроген за появата им. Те не са ракови образувания, но недиагностицирани и нелекувани, могат да доведат до сериозни здравословни проблеми. Основна причина за възникване на миомите са повишените нива на женските полови хормони. Прекалено голямото количество естрогени може да се дължи на повишената им продукция от страна на яйчниците, на кисти, продължителен прием на хормони, липса на овулация.

Миомите на матката се развиват най-често при жени в репродуктивна възраст. Те са една от причините за стерилитет, тъй като се явяват механична преграда за извършване на оплождането. Поради това, че се деформира маточната кухина и не може да се износи нормална бременност, те са и сред водещите причини за аборт.

Миомите са свързани с различни симптоми, в зависимост от техния брой и разположение в матката. Обичайните са: обилна менструация, анемия в резултат на кръвозагубата, дисменорея (болезнен цикъл), болки в таза, често уриниране и безплодие. Лечението на миомите на матката обикновено е оперативно. За предоперативно лечение се предлагат лекарствени терапии, които намаляват размера на фиброзните тумори и възстановяват нивата на хемоглобина.

Специалистите разясниха и специфичния начин на действие на най-новото лечение на миома на матката, който се различава от познатите до момента. Иновативната терапия е одобрена от Европейската комисия през 2012 година и вече е достъпна и за българските пациентки. Прилагането на лечението е високоефективно за спиране на маточното кървене и помага значително да се намали размерът на миомата.

Досега единствената възможност за предоперативно лечение са били агонистите на гонадотропин-рилизинг хормона (GnRH). Употребата им обаче е относително ограничена поради нежеланите реакции, в резултат на потискане на естрогена до менопаузални нива (горещи вълни, депресия, промени в настроението, загуба на либидо, вагинит и загуба на костна минерална плътност).

Лечението с улипристал ацетат предлага на жените нова алтернатива, като същевременно се избягват недостатъците на съществуващите в момента терапии. Направените международни проучвания за прилагането на новото лечение показват, че с тримесечния прием на лекарството перорално веднъж дневно (спрямо инжекционен GnRH-агонист) обилното маточно кръвотечение се овладява значително по-бързо. Опитът на специалистите показва, че лечението с улипристал ацетат при пациентки, които не са претърпели операция, освен че намалява значително размера на миомата, помага този положителен резултат да се задържи в продължение най-малко на 6 месеца след прекратяване на лечението.

Свързани теми: Нови подходи за лечение на миома

Жена с две матки шашна лекарите в „Майчин дом“

Зрелищно раждане – извадиха бебе с околоплодните води

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -