При сърдечна недостатъчност има по-голям риск от рак

PRINT

Лекарите може да започнат още по-внимателно да наблюдават своите пациенти със сърдечна недостатъчност – състояние, при което органът не изпомпва достатъчно кръв към останалите части на тялото. Но не само заради кардиологичния проблем. Ново проучване сред еднакъв брой пациенти със сърдечен дефицит и здрави доброволци установило, че регистрираните в кардиологиите са изправени пред по-висок риск от рак.

Засега причината не е ясна. Има и още установени зависимости. При болни с комбинация от двете диагнози изходът от терапията по-често се оказвал фатален. Това установил екип от научния център към американската „Мейо клиник“, който е предоставил проучването на изданието на Американския колеж по кардиология. Изненадващо се оказало, че връзката между сърдечното здраве и туморите била различна в зависимост от периода, за който са сравнявани данните. Хората, които са били с диагноза сърдечна недостатъчност между 1979 и 1990 г., са имали 48% по-висок риск от рак в сравнение с техните здрави връстници. А вероятността да развият карцином била 86% по-висока за хората, на които болестта била открита между 1991 г. и 2002 г., в сравнение с останалите на тяхната възраст.

Изследователите специално отбелязват, че проучването не доказва, че от едната диагноза следва другата, а само, че по-често двете може да се установят едновременно, пише „Хъфингтън пост“. Така, както вече е установявана корелация между стреса и възпалителните процеси и някои видове тумори. Не допускат и раковите процеси да са резултат на странични ефекти от лечението на другите заболявания.

Учените са открили още, че депресията също може да увеличи проблемите при пациенти със сърдечна недостатъчност. Потиснатото настроение и загубата на интерес към живота пряко се отразяват и на сърдечния тонус. Това става чрез натискането на емоционален спусък, който задейства поредица от неблагополучия за органите и особено за сърцето и мозъка. Колкото по-дълъг е психическият дисбаланс, толкова по-лошо се отразява на физическото здраве.

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
При сърдечна недостатъчност има по-голям риск от рак беше последно модифицирана от: май 25th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *