петък, 7 октомври, 2022
- Реклама -
НачалоПрофилактикаИнфарктът дебне по време на отпуска, как да го избегнем

Инфарктът дебне по време на отпуска, как да го избегнем

Може ли лятната почивка всъщност да навреди на здравето? Мнозина си задават този въпрос след неочакваната смърт на  51-годишния Джеймс Гандолфини, станал известен чрез сериала „Семейство Сопрано“. Той почина наскоро от сърдечен удар в римски хотел по време на семейна почивка. Инфарктите се увеличават по време на пътуване, особено ако е в чужбина, а сърдечни инциденти са една от водещите причини за смърт през летния отпуск, сочат наблюденията на наши лекари.

Разбира се, има рискови групи – най-уязвими са хората с кардиологични заболявания, високо кръвно, затлъстяване и метаболитни нарушения. Добре е преди пътуването те да се консултират с лекар дали се налага да променят дозата на лекарствата си за лятото и особено при смяна на климата, надморската височина, двигателния режим по време на почивката. Ако човек работи в офис, не спортува и се придвижва с кола, а отивайки на курорт, се хвърли да навакса с плуване или игри наравно с тренираните, поставя сърцето на изпитание. Риск съществува, дори и да е здрав, защото внезапно поставя сърцето в непосилни условия.

Как да избегнем стреса по време на отпуска

Отдихът е най-здравословен, когато е съобразен с индивидуалните особености. Стремежът да се опита от всичко ново или за непрекъснати забавления създава по-сериозен стрес, отколкото на работата. Експертите свързват увеличения риск с промяната на условията, които обикновено са разтоварващи само на пръв поглед. Хората във ваканция ядат и пият повече от обикновено и участват без мярка в провокиращи адреналин забавления. Като обикновено това става на фона на екстремни температури, по-продължително пътуване, необичайни храни и питиета, нетипични спортни занимания.

Рязкото минаване в режим на пълна промяна може да бъде отговорно за животозастрашаващите сърдечни проблеми по време на почивката, се твърди в доклад, публикуван в американското списание по психосоматична медицина. Проучване сред холандци дори фиксира най-рисковия период.

Инфарктите са по-вероятни в първите 2 дни на почивката. Трупат се все повече доказателства за увеличаване на сърдечните атаки, докато хората са на курорт, обяснява пред „Дейли мейл“ д-р Ерик Олтман, завеждащ клиника в нюйоркска болница. Той препоръчва личните лекари и кардиолозите да обръщат по-голямо внимание на пациентите си върху предимствата на здравословния живот, както и на физическите и емоционалните страни на пътуването и почивката.

Малко вероятно е едно спокойно прекарване без крайности да провокира инфаркт, но тълпите, замърсеният въздух, екстремните температури, многото алкохол, необичайните храни и амбициите за свръхпостижения в спортни занимания може да натоварят прекомерно сърцето. Някои хронично болни забравят по време на отпуската да си вземат редовно лекарствата.

Кардиолозите препоръчват леко меню, повече плодове и зеленчуци, поне 1,5-2 литра течности, носене на шапка и избягване на плаж в най-горещите часове между 11 и 16 часа. Натрупаната хронична умора не може да се компенсира с еднократна годишна ваканция, още повече че тогава обикновено човек жертва съня заради забавления. Принципът „От сън спомен няма“ е лош съветник, защото непълноценното възстановяване създава предпоставки и за повече инциденти през деня заради смутената концентрация и по-лоша физическа кондиция. Освен това е установено, че редовното разтоварване, макар и за по няколко дни на сезон намалява риска от сърдечни пристъпи.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -