Диета с повече калий сваля кръвното

PRINT
броколи цветно зеле

Увеличеното потребление на калий в храната и частичното отхвърляне на сол защитава сърцето и кръвоносните съдове. Според британски учени трябва да се консумират 2-3 допълнителни порции с плодове или зеленчуци в ежедневната диета, за да се промени този баланс, съобщава Би Би Си.

Много е важно, че калият не предизвиква странични ефекти върху бъбреците или върху хормоналните нива. Затова според последните препоръки на специалистите нормата за възрастни е да се консумират повече от 4 грама калий на ден. Установено е, че ако се увеличи количеството му в диетата с 3-4 грама дневно, може действително да се контролира кръвното налягането и се намалява рискът от инсулт при възрастните с 24%. По принцип, този подход може да се прилага и при деца, но това все още не е доказано.

Хранене при високо кръвно – риба, зеленчуци и много вода

Независими проучвания за ролята на солта показват, че ако малко да се намали консумираното количество за период от 4 седмици или повече, кръвното налягане значително спада дори при хора с нормално и високо натоварване. А както е известно, понижаването на налягането е важно, за да се намали рискът от мозъчен удар.

Според ръководителя на научните изследвания Греъм Макгрегър дори лек спад в стойностите като цяло е равностоен на ограничаване приема на сол с 50%. Между другото, най-важният източник на сол в храната е хлябът. Като цяло СЗО не препоръча консумирането на повече от 5 грама сол (около една чаена лъжичка) на ден.

СНИМКА: ДАК

[Общо: 1    Средно: 1/5]
Диета с повече калий сваля кръвното беше последно модифицирана от: януари 30th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *