петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниВъзпалението на простатата всъщност пази от рак

Възпалението на простатата всъщност пази от рак

Възпалението на простатата може да е неприятно, но на практика е полезен за организма – според специалистите то намалява риска от рак, съобщава научният сайт „Лайв сайънс“. Учените изследвали признаците на възпаление в проби от простатна тъкан на 6200 мъже. На всички била направена и биопсия за откриване на рак. Мъжете между 50 и 70 години в началото на проучването нямали рак.

Две години по-късно същата група е подложена на повторна проверка. Рак бил открит у 900 души (14%). Установено било още, че сред мъжете с признаци на остро или хронично възпаление, отбелязани в първата биопсия, случаите на рак били съответно с 25% и 35% по-малко. След още 2 г. станало ясно, че само острото възпаление е свързано с намаляване на риска от рак.

Предишни изследвания по същата тема даваха смесени резултати. Някои видове възпаление еднозначно са свързани с повишен риск от рак на простатата. Изучаването на патологията на мъжката полова жлеза обаче опровергават този извод. Специалистите обаче още не знаят как точно възпалението намалява риска от рак.

Възможно е то да действа като имунен отговор, който се активира в момента, когато организмът ни идентифицира злокачествени клетки или чужди агенти (вируси, бактерии и др.). Така имунната система се освобождава от тях, преди те да имат време да образуват тумор.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -