събота, 20 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниРискът от белодробен рак и сърдечни болести е по-висок в райони...

Рискът от белодробен рак и сърдечни болести е по-висок в райони с мръсен въздух

Продължителното излагане на замърсяване на въздуха с фини прахови частици увеличава риска от белодробен рак, дори ако замърсяването е по-ниско в сравнение с минималните европейски стандарти за качество на въздуха, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. В краткосрочен план замърсяването на въздуха увеличава риска от хоспитализиране и смърт от сърдечна недостатъчност, показват резултатите от друго изследване.

Частиците се отличават една от друга по размерите си. Съществуват т.нар. фини прахови частици РМ10 и РМ2,5. Като анализирали резултатите от 17 европейски проучвания, обхванали 313 000 участници, европейски учени под ръководството на Оле Рашу-Нилсен от Датския институт по епидемиология на рака
установиха, че нарастването на замърсяването с частици РМ2,5 с 5 микрограма на кубичен метър увеличава риска от белодробен рак с 18 на сто. Нарастването на замърсяването с частици РМ10 с 10  микрограма на кубичен метър пък увеличава този риск с 22 на сто.

Единствените норми на Европейския съюз за качеството на въздуха са 40 микрограма на кубичен метър за частиците РМ10 и 25 микрограма на кубичен метър за РМ2,5. СЗО препоръчва излагането да се ограничи до 20 микрограма на кубичен метър за частиците РМ10 и до 10 микрограма на кубичен метър за РМ2,5.
Авторите на изследването обаче констатирали, че рискът от белодробен рак съществува дори при по-малки количества фини частици във въздуха в сравнение с европейските норми.

Учените увериха, че не открили праг, под който подобен риск не съществува. В рамките на другото изследване учени от университета на Единбург, Шотландия, анализирали резултатите от 35 проучвания, за да преценят въздействието не само на тези частици, но и на други атмосферни замърсители, като въглеродния моноксид, серния диоксид, азотния диоксид, озона. Учените заключили, че с изключение на озона, дори краткосрочно излагане на тези замърсители увеличава риска от настаняване в болница и смърт от сърдечна недостатъчност с 2-3 на сто. Резултатите от изследванията са публикувани в сп. „Лансет“.

Свързани теми: Дребноклетъчният рак на белия дроб е по-агресивен

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -