сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКакво се прави, ако TSH и антителата в кръвта са завишени само...

Какво се прави, ако TSH и антителата в кръвта са завишени само леко?

Едно от основните „правила в медицината е, че за да поставим правилна диагноза и да лекуваме адекватно, трябва да знаем повече от резултатите от изследванията. Много е важно болният да бъде подробно разпитан за оплакванията, да се уточнят причините, поради които са направени тези изследвания. От съществено значение е какви други заболявания има пациентът и какви допълнителни лекарства приема.

Пациентът посочва, че антителата са над нормата. Най-често в ежедневието се изследват анти-ТРО (антитиреод пероксидазните антитела) и анти-ТАТ (анти-тиреоглобулинови антитела). Регистрирането на последните в стойности малко над нормата невинаги е патологично състояние и налага проследяване и повторение на изследванията след определен период от време.

Завишаването на TSH (тиреостимулиращия хормон) е белег за нарушена функция на щитовидната жлеза и намалено образуване на тиреоидни хормони. Лекото увеличение на TSH налага проследяване, преценка на общото състояние, оценка на приеманите медикаменти с цел изключване на тези, повлияващи тиреоидната функция, уточняване на подлежащото тиреоидно заболяване (например автоимунният тиреоидит на Хашимото налага ранно включване на лечение).

Някои физиологични състояния (например бременност) също е причина за започване на лечение при леко завишени стойности на TSH. Стойности на TSH над 8-9 mE/l обикновенно налагат заместителна терапия с хормон на щитовидната жлеза. Използва се синтетично произведен хормон, идентичен с човешкия, който, приложен в адекватни дози, е практически безопасен.

Понастоящем не се прилагат лекарства, получени като екстракти от животински щитовидни жлези, при които трудно се определя точната съставка, а примесите водят до чести нежелани реакции.

Д-р Цветелина Тотомирова, Клиника по ендокринология на ВМА

Свързани теми: При хашимото функцията на щитовидната жлеза може да играе надолу-нагоре

Ракът на щитовидната жлеза нерядко се комбинира с тумор в гърдата

Възможно ли е спонтанно оздравяване от хипотиреоидизъм?

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации

3 коментара

  1. Moite rezultati na TAT sa 577/a referentnite stoinosti sa do 115,strashno li e pritesnqvam se

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -