събота, 24 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияПет важни неща за здравето, които да следите редовно!

Пет важни неща за здравето, които да следите редовно!

Някога хората са ходели на лекар, чак когато се разболеят. В наши дни знаем, че е по-лесно и по-добре да се предпазваме, отколкото да чакаме болест или здравословен проблем да се задълбочат. Съответстват ли килограмите на ръста и възрастта ни, как са кръвното, холестеролът и други мазнини в кръвта, щитовидната жлеза и нивата на някои витамини?

Стане ли въпрос за здравословен начин на живот, обикновено се изброяват правилно хранене, добър сън, движение. Нещата, които често се пренебрегват, са свързани с редовното и навременно изследване на важни здравословни параметри. Това е достъпно за всеки, някои дори са включени в годишните профилактични прегледи.

Индекс на телесна маса (ИТМ)

ИТМ на човек се изчислява от съотношението на височината и телесното тегло. Това е мярка за това дали човек е с наднормено тегло, нормално, със затлъстяване или с поднормено тегло. Телесното тегло може да определи потенциалния риск от редица заболявания, включително сърдечни заболявания, инсулинова резистентност и диабет.

Артериалното налягане трябва да се мери редовно

Като възрастни трябва редовно да следим кръвното си налягане, тъй като ниското и високото кръвно нямат специфични симптоми. Може да научите за проблема едва когато настъпи някакъв инцидент като инсулт или инфаркт например.

Холестеролът се повишава без симптоми

Холестеролът или липидите в кръвта също трябва да се държат под контрол. В лабораторията може да изследват общия холестерол или поотделно двата основни – т.нар. „добър“ – HDL холестерол, който е с висока плътност, и „лош“ – LDL, който е с ниска плътност. Опасното натрупване на мастни плаки в артериите протича почти безсимптомно, докато не настъпи животозастрашаващо състояние под формата на инфаркт или инсулт.

Повод за допълнителни изследвания и проследяване има най-вече, когато нивата на лошия холестерол са повишени. По правило наднорменото тегло и неправилното хранене са в основата на високите стойности. Има обаче и хора, при които натрупването на излишни мазнини в кръвта и кръвоносните съдове е генетично заложено. Състоянието се нарича фамилна хиперхолестеролемия.

Щитовидна жлеза – симптомите са много и различни

Състоянието на жлезата и способността й да произвежда хормони е друг здравен параметър, който трябва да се следи редовно (особено при жените). Проблемите с щитовидната жлеза са тясно свързани с колебания в теглото, нарушения на съня и психо-емоционални разстройства, които значително намаляват качеството на живот.

Витамин D ни прави устойчиви на инфекции

През зимата много хора може да изпитват дефицит на витамин D. Изследването му е важно, тъй като той има голямо влияние върху функционирането на имунната система и податливостта на организма към инфекции, състоянието на костите и зъбите. Нарича се витамин, но прилича донякъде и на хормон.

Източник: The Health Site

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -