Бебета, кърмени „при поискване“, са по-интелигентни

PRINT
кърмене майчино мляко

Бебетата, кърмени не по час, а когато те сами си поискат, развиват по-висока интелигентност. Това разкрива британско проучване на университета в Есекс, цитирано от в. „Ди Велт“. Причините за това още са неясни. За да се постигне ефект върху интелекта дори не било нужно малкото да суче, достатъчно била и бутилка с биберон. Учените проучили данните за кърменето на 10 000 деца, родени в началото на 90-те г. в област Бристол, и развитието на интелекта им.

Те разграничили три типа майка-дете. Първата група били бебета, които на възраст от един месец, били кърмени по план от майка си; втората – бебета, чиито майки искали да ги кърмят по час, но не успявали да спазят режима по една или друга причина; третата – кърмачета, на които им давали да сучат, когато сами си поисквали с плач.

8-годишните деца, хранени „при поискване“ като малки, показали коефициент на интелигентност с 5 пункта повече от другите, които били кърмени твърдо по режим. Тази разлика беше отчетена не само при децата на майчина кърма, но и при тези на изкуствено хранене, подчертават учените. Дори децата на тези майки, които поради различни причини не успявали да ги хранят по план, а им давали когато плачат, също пораснали по-интелигентни.

Откритието не е достатъчно, за да може само с промени в режима на кърмене да се направи едно дете отличник, отбелязват учените. Пет точки на теста за интелигентност обаче могат да дадат известно предимство – например в клас от 30 деца те да се класират не на 15-о, а на 11-о място.

Учените все още няма категорично обяснение за феномена. Възможно е, когато детето се храни при поискване, то да възприема това като особено внимание към него. А това, че вниманието и обичта към бебето стимулира неговата интелигентност, е известно отдавна. Кърмените по план бебета обаче имали средно по-ниско тегло. Така че друга възможна причина е мозъкът им да получава по-малко хранителни вещества. Това обаче засега е само хипотеза.

Свързани теми: Мозъкът на бебетата се развива по-добре, ако са до мама

Препоръчват бебето да спи в леглото на майка си

СНИМКА: ТК

[Общо: 2    Средно: 4/5]
Бебета, кърмени „при поискване“, са по-интелигентни беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *