вторник, 16 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноБебета, кърмени "при поискване", са по-интелигентни

Бебета, кърмени „при поискване“, са по-интелигентни

Бебетата, кърмени не по час, а когато те сами си поискат, развиват по-висока интелигентност. Това разкрива британско проучване на университета в Есекс, цитирано от в. „Ди Велт“. Причините за това още са неясни. За да се постигне ефект върху интелекта дори не било нужно малкото да суче, достатъчно била и бутилка с биберон. Учените проучили данните за кърменето на 10 000 деца, родени в началото на 90-те г. в област Бристол, и развитието на интелекта им.

Те разграничили три типа майка-дете. Първата група били бебета, които на възраст от един месец, били кърмени по план от майка си; втората – бебета, чиито майки искали да ги кърмят по час, но не успявали да спазят режима по една или друга причина; третата – кърмачета, на които им давали да сучат, когато сами си поисквали с плач.

8-годишните деца, хранени „при поискване“ като малки, показали коефициент на интелигентност с 5 пункта повече от другите, които били кърмени твърдо по режим. Тази разлика беше отчетена не само при децата на майчина кърма, но и при тези на изкуствено хранене, подчертават учените. Дори децата на тези майки, които поради различни причини не успявали да ги хранят по план, а им давали когато плачат, също пораснали по-интелигентни.

Откритието не е достатъчно, за да може само с промени в режима на кърмене да се направи едно дете отличник, отбелязват учените. Пет точки на теста за интелигентност обаче могат да дадат известно предимство – например в клас от 30 деца те да се класират не на 15-о, а на 11-о място.

Учените все още няма категорично обяснение за феномена. Възможно е, когато детето се храни при поискване, то да възприема това като особено внимание към него. А това, че вниманието и обичта към бебето стимулира неговата интелигентност, е известно отдавна. Кърмените по план бебета обаче имали средно по-ниско тегло. Така че друга възможна причина е мозъкът им да получава по-малко хранителни вещества. Това обаче засега е само хипотеза.

Свързани теми: Мозъкът на бебетата се развива по-добре, ако са до мама

Препоръчват бебето да спи в леглото на майка си

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -