Експерти: Безглутеновите диети са вредни при здравите!

PRINT
пълнозърнест хляб

Напоследък стана особено модно хора без здравословни причини да се отказват от храни, които съдържат пшеница. Звезди като Майли Сайръс, Лейди Гага, Виктория Бекъм и Гуинет Полтроу проповядват да се яде без пица, хляб и паста. Хвалят се, че с безглутеновата диета елиминират неприятни симптоми като умора, подуване на корема, косопад и нечиста кожа.

С безглутенова диета не се отслабва

Тази диета ще изтъни портфейла ви, но не и фигурата, твърдят в научен доклад експерти от университета Уоруик, цитирани от в. „Дейли мейл“. Текстът ще бъде публикуван този месец, след като проучване установи, че 32% от британците са луднали по модните безглутенови диети. В същото време обаче те изобщо не са наясно какво точно е глутен. Това е протеин, който се съдържа естествено в житните растения. 42% от хората обаче смятат, че веществото е изкуствено създадено от човека, и признават, че не разбират какви научни идеи се крият зад безглутеновите диети.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Вреден ли е глутенът в пшеницата за здрави хора? 
Комбинация от зеленчуци, плодове и безглутенови храни за отслабване
Овесените ядки – ценна храна за всеки ден 

В доклада си учените от Университета Уоруик оспорват да има каквито и да е обективни доказателства зад идеите на популярните безглутенови диети. Научните факти за много от популярните диети без брашно са почти никакви, казва д-р Робърт Лилиуайт, старши изследовател в Уоруик. Той подозира, че зад това се крият по-скоро търговски съображения – на пазара вече се предлагат доста храни, които се рекламират като безглутенови и струват много повече от обикновените продукти. Фактически от такива храни се нуждаят хора с доказани здравословни проблеми и непоносимост към глутен. Това са едва около 1% от населението.

Доброволният отказ от хляб е една от причините 90% от британците да приемат по-малко от препоръчваните 30 г фибри дневно, поясняват учените. Фибрите обаче са важни, защото пазят организма от сърдечносъдови заболявания, напълняване и дори от тумори, подобряват храносмилането. Проучването разкрива сериозното недоразумение, което се насажда в съзнанието на хората по отношение на пълнозърнестите продукти, заявяват лекари, цитирани от „Дейли мейл“. В тях се съдържат освен фибри, също и много микронутриенти – витамини, минерали. Безглутеновите продукти може да съдържат повече изкуствени добавки, наситени мазнини и захар, отколкото от заклеймявания обикновен хляб, посочват още лекарите.

Какво представлява глутенът?

Глутенът е протеин, който се съдържа предимно в пшеницата, но също и в ръжта, ечемика, и в по-малка степен в овеса. Неговата роля е да подхранва кълновете, докато поникнат. Той придава еластичност на тестото, затова тестото от пшеница е по-лесно за дъвчене. Глутенът не е непременно нещо лошо. Само някои хора страдат от различни степени на глутенова непоносимост, например цьолиакия. От нея страдат 1% от хората. Имунната реакция на организма им е неадекватна, а човекът не може да го разгражда по време на храносмилането.

Освен в пшеницата, глутенът се открива в бирата, тестените изделия, включително сладкиши. Има го в зърнените храни, чипса, крутоните, бисквитите и преработените меса. Малки количества се откриват в салатни сосове, соев сос и готовите супи.

Източник: Daily Mail

[Общо: 2    Средно: 4.5/5]
Експерти: Безглутеновите диети са вредни при здравите! беше последно модифицирана от: април 4th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *