вторник, 29 ноември, 2022
- Реклама -
НачалоХраненеНова концепция за ядене от САЩ "Чиста храна" превзема Европа

Нова концепция за ядене от САЩ „Чиста храна“ превзема Европа

Истинската храна трябва да бъде прясна и свободна от химически добавки. Все повече хора осъзнават това. Затова и в САЩ се зароди ново движение за „Чиста храна“ („Eat Clean“). Без подсладители, без рафинирана захар и бяло брашно. Автор на концепцията е 55-годишната Тоска Рено (на снимката), която преди 10 г. била доста пълничка. Благодарение на новата си философия на хранене обаче тя влиза в добра форма и днес изглежда зашеметяващо за годините си. Опита си споделя в доста книги, които се превръщат в хит в САЩ.

Химията в храната е най-големият враг

Всъщност формулата й е доста проста – хранете се здравословно и се движете повече! Готовите и полуготовите индустриално произведени храни са табу. Това означава да не се купуват бързи закуски, сухи супи, дълбоко замразени готови ястия, пудинги, бульони на кубче. „Чиста“ означава, че храната не трябва да има изкуствени добавки. Най-лошото за организма според Рено е химията в ястията. В съвременния свят обаче почти няма продукти без някакви подобрители. Затова най-добре да приготвяме менюто си от пресни, необработени индустриално съставки. Те са „clean“, т.е. чисти.

12 грешки, които допускаме при диета за отслабване

Ето и още някои основни принципи, залегнали в концепцията на Тоска Рено:

 • Закусвайте най-късно половин час след ставане. Това е най-добрият старт на деня.
 • Изяждайте шест порции дневно. Така няма да огладнявате прекалено много, а нивата на кръвната захар ще се запазват сравнително постоянни.
 • Порцията ви трябва да представлява комбинация от бавноразграждащи се (сложни) въглехидрати – например пълнозърнести продукти, и протеини без много мазнини към тях – например мюсли с обезмаслено мляко, ризото със зеленчуци или патешко.
 • Следете естественото си усещане за глад. Никога не яжте само защото е станало обед.
 • Изключете индустриално преработените храни от менюто си, а също и онези, в които има добавени подобрители на вкуса (например бургерит, понички и т.н.) или консерванти.
 • Избягвайте тестени изделия от бяло брашно – не само хляб, но и спагети, сладкиши.
 • Предпочитайте пълозърнести продукти и кафяв ориз.
 • Използвайте солта пестеливо
 • Същото важи и за захарта. Следете за скритата захар, например в плодови кисели млека и напитки.
 • Наблегнете на плодовете, когато ви се дояде десерт.
 • Зеленчеците се сервират на всяко ядене на масата. Към сутрешния омлет нарежете домат, а обяда започвайте със салата.
 • Обръщайте внимание на мазнините, които ядете. Намалете наситените мазнини – масло, кашкавал, червено месо, с ненаситени – зехтин, ядки и мазна риба.
 • Не е необходимо да се отказвате напълно от месото, яжте обаче по-малко отпреди.
 • Намалете алкохола! Правилото е не повече от чаша вино или бира на ден за жените, и две за мъжете.

Диета за отслабване, която не вреди на здравето

Как да задържим резултата, когато сме отслабнали

Според Тоска Рено така може да се отслабне с лекота и без вреда за здравето. Ако искате обаче да задържите резултата, най-добре е да приемете принципите на „Чистата храна“ завинаги. Те са неоспорими, защото са разумни, категорични са експертите. Все пак дори да избираме само пресни и здравословни продукти, не бива да прекаляваме с количествата, защото и в полезните ястия може да има доста калории. Ако изядете двойна порция картофи с риба, постоянно дъвчете ядки или консумирате прекалено много сладки плодове, нищо чудно и да качите някой килограм.

Диетата на Рено не е някакво ново откритие, казват немски диетолози. Тя е обединила основните принципи на съвременното здравословно хранене. Самата Рено обаче успява да заинтригува много жени с личния си пример и като говори за мисия в живота, вдъхновение и страст.

Източник: Fokus.de

 

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -