Комбинация от зеленчуци, плодове и безглутенови храни за отслабване

PRINT
кетогенна диета кето

Наднорменото тегло е основен проблем за много българи и те правят отчаяни опити да свалят излишните килограми, но въпреки положените усилия не постигат желания резултат. Достигат до определено тегло, но оттам нататък – колкото да се стараят, кантарът все не мърда и не мърда надолу.

Има няколко основни фактора, които са ключови за натрупването на тегло и главният от тях е нездравословното хранене, заяви известният диетолог Георги Славов, ученик и сътрудник на Лидия Ковачева.

Неправилното комбиниране на храни води до излишни килограми

Организмът е структуриран да използва основно прости захари, аминокиселини и мастни киселини. Неправилното комбиниране и консумацията на рафинирани тежки и мазни храни, сложно структурирани протеини и въглехидрати като месо, млечни продукти и нишестета е предпоставка за натрупването на токсини в организма, обясни той. Това води до отслабването на имунната и ендокринната система, но не и до намаляване на теглото. Тези сложни храни не се усвояват пълноценно и се натрупват в организма като излишна телесна маса.

Диета за отслабване, която не вреди на здравето

Препоръката на диетолога е да се консумират плодове, зеленчуци, кълнове, семена, ядки и хранителни добавки като пчелен прашец, морски водорасли и други, които доставят лесно усвоими хранителни вещества, витамини и минерали. Без да изразходва енергията на организма, те пречистват и възстановяват тъканите на тялото и коригират наднорменото тегло.

За да не се стига до сериозни очистителни кризи, към суровата храна е добре да се добавят някои безглутенови храни като киноа, амарант, просо, елда, царевица и задушени зеленчуци на пара, съветва Славов.

С този вид здравословно лечебно хранене по естествен начин се възстановява балансът на тялото. Още по-добър е ефектът за организма, ако менюто бъде съчетано и с редовно движение и физическо натоварване – ходене, разходки сред природата, бягане, плуване, фитнес, йога и друг вид спорт. Този режим може да продължи определен период, докато постигнете желаното тегло. Друг вариант е да си правите разтоварващи дни с него от време на време.

Д-р Гайдурков: Организмът ни се бори със солта като с отрова

Основни правила на диетичния режим

Ето какъв хранителен режим за разтоварване и здравословно отслабване препоръчва диетологът:

  • Винаги започвайте деня с чаша топла вода, която може да бъде разредена с малко лимон.
  • След това, изпивайте 1 голяма чаша плодов или зеленчуков сок.
  • Консумирайте плодове до обяд, винаги 30-60 минути преди други храни и основно хранене.
  • За обяд изяждайте голяма салата с различни видове кълнове и малки количества изкиснати за 24 часа семена: слънчогледово, тиквено, сусамено, конопено. При необходимост можете да добавите задушени зеленчуци.
  • Ако изпитвате силна нужда от още храна, добавете един вид безглутенов вид зърнен продукт: киноа, амарант, елда, просо, кафяв ориз – в минимални количества.
  • Следобед, ако сте гладни, 4 часа след като сте обядвали, изпийте един зеленолистен или плодов сок в неголеми количества, до 150 мл.
  • Вечеря – подобна на обяда.

Автор Ирена Чернишева

[Общо: 3    Средно: 3.7/5]
Комбинация от зеленчуци, плодове и безглутенови храни за отслабване беше последно модифицирана от: август 5th, 2020 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *