Какво представляват въглехидратите и кога са вредни?

PRINT
пълнозърнест хляб

Въглехидратите съставляват по-голямата част от нормалното балансирано хранене на здравия човек. Те се състоят от захарни молекули и са основно гориво за мускулите и мозъка. Човешкото тяло се нуждае от енергия денонощно, дори по време на сън. Повечето енергия отива за поддържане на основните функции като дишане, работа на сърцето, обмяна на веществата и поддържане на постоянна телесна температура. Извън това всяка активност на тялото се нуждае от „гориво“.

Енергията се мери в килоджаули или калории. В хранителните продукти от растителен и животински произход има три основни макро-хранителни вещества – въглехидрати, протеини и мазнини. Извън тях се съдържат още минерали и витамини – т.нар. микро-хранителни вещества.

Въглехидратите наред с мазнините играят най-важната роля за покриване на енергийните нужди, въпреки че в сравнение с мазнините доставят по-малко от половината калории, казва диетологът Зилке Рестемайер от Германското дружество по хранене. Един грам въглехидрати има 4 ккал, а мазнината – 9 ккал.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
5 начина да се освободим от токсините в домашни условия 
Инсулиновата резистентност – заради мазнините в храната 
Може ли да отслабнем, ако вечер не ядем хляб? 
21 съвета за добър контрол на кръвната захар 
Слабеем с картофи, без да ограничаваме храната 

Полезни и вредни въглехидрати – как да ги различим?

Това, че въглехидратите се състоят от захарни молекули, не означава, че те винаги са сладки. Хлябът, картофите и макароните, житните храни съдържат много от тези хранителни вещества. Много хора не си дават сметка, че и плодовете имат доста въглехидрати заради фруктозата (плодова захар).

Според броя на захарните молекули въглехидратите се делят на три групи:
Прости захари (монозахариди) – гроздова захар (глюкоза) и плодова захар (фруктоза)
Дизахариди (двойни захари) – тук са захарта, която ползваме в домакинството, малцова и млечна захар. Простите захари и дизахаридите се срещат преди всичко в шоколадите и сладките неща. С изключение на плодовете обаче те дават калории без витамини и минерали. Друг основен недостатък е, че те бързо вдигат кръвната захар, която скоро след това пада.

Сложни захари (полизахариди): Най-важната сложна захар е нишестето. Иначе този тип въглехидрати се срещат в житото, пълнозърнестите продукти, картофите и варивата. Те вдигат кръвната захар по-бавно, тъй като преди да попаднат в кръвта първо трябва да бъдат разградени.

Как действат въглехидратите в тялото?

Всички въглехидрати трябва да бъдат разградени до прости захари (глюкоза), преди да попаднат в кръвта, казва проф. Йоханес Ердман, ръководител на „Медицина на храненето“ във Висшето училище „Вайенщефан – Трисдорф“. Хормонът инсулин е този, който транспортира глюкозата от кръвта в клетките. Определена концентрация на кръвната захар е жизнено важна и не бива да се пада под нея. Тръгне ли тя надолу, под определена граница черният дроб започва да насочва разграждането на гликоген, за да попълни до нужното ниво. При по-продължително гладуване черният дроб започва да произвежда глюкоза, като разгражда протеини в организма. Целта е да се набави достатъчно глюкоза за работата на мозъка, пояснява проф. Ердман.

Когато сме в стрес, мозъкът ни подава сигнал да хапнем нещо сладко, защото захарите от сладкиши и шоколад бързо навлизат в кръвта. Те обаче не засищат трайно, въпреки че съдържат много калории. Рязкото покачване на кръвната захар води до усилено отделяне на инсулин. Така нивото на кръвната захар пада след кратко време, а при повечето хора това се усеща като пристъп на глад.

Сложните въглехидрати доставят фибри

По-добрите източници на енергия са сложните въглехидрати (полизахариди), които се срещат в пълнозърнестите продукти (тестени, пълнозърнест ориз), картофите, овесените ядки, плодовете, зеленчуците и варивата. Храните, които са богати на полизахариди, по правило съдържат и много витамини, минерали, вторични растителни и баластни вещества. Друг плюс е, че обикновено имат малко мазнини, допълва Рестемайер.

Въглехидратите са по-добри от славата си на главни виновници за излишните килограми. Напоследък е модно вечер да не се ядат въглехидрати. На практика обаче храните със сложни въглехидрати нямат много калории. Само хлябът е по-калоричен, защото не съдържа много вода. 100 г пълнозърнест хляб имат 200 ккал, а бял – 270 ккал. За сравнение 100 г картофи са 70 ккал, а 100 г варен ориз – 110 ккал. 100 г варени макарони – 140 ккал.

Въглехидратите участват в регулацията на обмяната на протеините и мазнините. Без тях белтъчините и мазнините не могат да бъдат правилно оползотворени за изграждане на телесна маса. Затова при диети, бедни на въглехидрати, човек наистина отлабва, дори да се ядат повече мазнини и протеини, казва проф. Ердман. Без въглехидратите метаболизмът става по-малко ефективен. Въпреки това той не препоръчва модните протеинови диети. Те са твърде ограничаващи и нездравословни. За да се постигне истински ефект трябва наистина да не се ядат никакви въглехидрати. На практика това е почти невъзможно, тъй като много продукти съдържат комбинация от хранителни вещества, които няма как да се разделят. Човешкият организъм се нуждае от всичките три вида макро-хранителни вещества. Здравословното хранене означава смес от растителни и животински продукти, които поддържат нормално телесно тегло.

Източник: apotheken-umschau.de

[Общо: 30    Средно: 3.5/5]
Какво представляват въглехидратите и кога са вредни? беше последно модифицирана от: май 17th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *