Шепа ядки всеки ден пази от рак

PRINT
ядки орехи лешници бадеми

Ядките намаляват риска от онкологично заболяване с 11%, сочат две мащабни проучвания в САЩ, проведени за период от 30 г. Освен това за любителите на орехи, бадеми, лешници е по-малко вероятно да развият сърдечносъдово заболяване. Резултатите от работата на учените в Института за изследване на рака в Бостън „Дана Фарбер“ са публикувани в New England Journal of Medicine.

Новото проучване потвърдило предишни наблюдения, че ядките намаляват нивата на мазнините в кръвта, че пазят от диабет. Сега американските учени проверили ефекта от консумацията им върху 76 500 жени и 42 500 мъже. Веднъж на 2 до 4 г. доброволците описвали подробности за храненето си, начина си на живот и здравето.

Страдате от възпаления? Яжте повече ядки

До края на 2010 г. починали 16 000 от групата на жените и 11 000 о тази на мъжете. Статистиката показала 29% по-ниска смъртност от сърдечносъдови заболявания при любителите на ядките. Учените обаче установили и 11% по-малък риск те да се разболеят от рак. За да се постигне този ефект е най-добре да хапваме всеки ден по шепа ядки.

Добрата новина е, че полезният ефект се наблюдава, независимо дали ядките са фъстъци, кашу, орехи, лешници, шам фъстък или бадеми. Освен това от тях не се пълнее. Тези, които редовно ги включвали в менюто си, били дори по-стройни от останалите. Специалистите напомнят, че ядките съдържат ненаситени мастни киселини, витамини, минерали и други полезни съставки, които понижават холестерола и възпаленията.

Няколко предишни проучвания са разкрили ползата от консумацията на ядки за намаляване на риска от болести на сърцето, диабет и рак на дебелото черво. За пръв път обаче специалистите правят мащабно проучване за ефекта от консумацията на ядки върху процентите на смъртност от различни заболявания.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Шепа ядки всеки ден пази от рак беше последно модифицирана от: февруари 28th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *