сряда, 24 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниСтрадате от възпаления? Яжте повече ядки

Страдате от възпаления? Яжте повече ядки

Всекидневната консумация на ядки намалява кръвните маркери на възпалението. Според учени от Женската болница „Бригам“ във Великобритания колкото повече ядки яде човек, толкова по-ниско пада нивото на тези биомаркери. Пет порции ядки на седмица или повече са достатъчни, за да се постигне ефектът, съобщава сайтът на престижното научно издание Science Daily. Не става дума да се спазва някаква специална диета с ядки, а само те да се включат към обичайното хранене.

В предишни проучвания учените са откривали, че редовната консумация на ядки намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2. Възпалението играе ключова роля в тези нарушения. Ето защо ядките всъщност могат да помогнат за намаляване на системното възпаление. Учените разполагат също така и с данни, че ядките намаляват риска от хронични заболявания и дори от смърт.

Експерти в Университета „Тафтс“ пък са доказали, че тлъстата риба (например сьомга или пъстърва) в големи количества, обикновените орехи и лененото масло намаляват риска за смърт вследствие на сърдечен пристъп. Учените са установили: консумирането на храни с омега-3 мастни киселини намаляват риска от смърт от сърдечен удар от около 10%. За да стигнат до тези изводи, те анализирали 19 проучвания с участието на 45 637 доброволци от 16 страни.

При 7973 души по време на проучването се стигнало до първи сърдечен пристъп. 2781 души починали от инфаркт. При оценката на рисковите фактори се установило, че редовната употреба на храни с омега-3 мастни киселини понижават риска от сърдечен пристъп с около 10%.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -