сряда, 24 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноРаботата на бюро вредна колкото цигарите

Работата на бюро вредна колкото цигарите

Работата по 8 часа седнал в офис всеки ден е равна на пушенето като рисков фактор. Това предупреждават експертите и добавят, че за да неутрализират вредния ефект от заседналия начин на живот, служителите трябва да се упражняват в продължение на поне един час всеки ден, пише британският в. „Телеграф“.

Ако човек прекарва седнал всеки ден по осем часа, рискът от преждевременна смърт скача с 60%! Затова на всеки час правете по пет минути почивка и се изправяйте. Това обаче не е достатъчно. Препоръчва се да правите допълнително упражнения в следобедните часове и вечер. Ако ходите например по един час бързо или карате велосипед през деня, това ще намали риска.

При много хора ситуацията се усложнява от факта, че след дълги часове пред компютъра в офиса после сядат в колата, за да се приберат вкъщи. Там те отново сядат – било за да се хранят или за да гледат телевизия. Почти половината от жените и една трета от мъжете не поддържат достатъчно ниво на физическа активност. Движението помага на метаболизма. Заседналият начин на живот влияе на обмяната на хормоните, включително и нивата на лептин – хормон, който регулира енергийния баланс.

Хората, които седят минимум 8 часа на ден и се упражняват по-малко от пет минути, имали показали на смъртността от 9,9%. При другите, които пак работели седнали, но тренирали най-малко един час дневно, показателите на смъртността намалявали с 6.2%. Рак и сърдечни заболявания били най-честата причина за летален изход.

Свързани публикации

1 коментар

  1. Чшшшш. галфони, 21 век е!!! Огромни заводи бълват продукция без в тях да работят хора. Роботизирана селскостопанска техника замества труда на милиони народ из полето. След още 20-30 години 80% от работещите ще са на бюро

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -