сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноРаботохолизмът вреди... на кариерата

Работохолизмът вреди… на кариерата

Работохолизмът е пагубен не само за здравето на служителите, но и за постиженията им в службата, установиха италиански учени, съобщава в. „Дейли мейл“. Освен че увеличава психическото и физическо натоварване, вманиаченото висене на работното място до късно и носенето на работа вкъщи намаляват качеството на постиженията и е причина тези хора по-често да боледуват.

Така че, макар и работохолиците да се трудят по-упорито и по-продължително, напрежението на което се подлагат, отнема ефекта от труда им, а изтощението води до повече отсъствия. За да е с оптимално здраве и работоспособност, човек трябва да редува периодите на натоварване с достатъчно продължително „отпускане“ и „възстановяване“.

Учените от университета на Падуа са проследили 322-ма работещи в частна компания 15 месеца. Всеки от тях е попълвал въпросници, с които са установявани степента на работохолизъм. Психофизическото напрежение е определяно чрез лекарски наблюдения. Оценявана е работата им, отчитани са взиманите болнични. Като работохолици се определят хората, които се трудят както обсесивно, така и компулсивно, т.е. вманиачено, без да могат да го преодолеят.

Оставането в службата след края на работния ден и взимането на работа вкъщи, както и невъзможността да се откъснат мислено от служебните задължения означава, че роботохолиците имат много малко време да се възстановят.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -