петък, 8 декември, 2023
- Реклама -
НачалоПрофилактикаНавикът да се безпокоим може да ни докара язва

Навикът да се безпокоим може да ни докара язва

Тревожността наред с инфекцията с бактерията хеликобактер (Helicobacter Pylori) е основна причина за възникването на язвата на стомаха и дванадесетопръстника, съобщава Science World Report. Заболяването е неприятно, освен това при някои пациенти може да се стигне до кървене или дори смърт.

Връзката на язвата с бактериалната инфекция е известна от доста време. Сега обаче изследователи от университета в Ню Йорк открили, че съществува и друга причина – продължителните тревоги. Язвата е е сложно заболяване, за чието възникване роля играят много фактори, казва ученият Фарах Такса, чиито екип е специализиран по депресията и тревожните разстройства. При някои хора с това заболяване няма инфекция с бактерията Helicobacter Pylori, както и не при всички, заразени с нея, се развива язва.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Помага ли хлебната сода при болести
Хранене при язва и гастрит
При коремна болка, киселини и гадене се изследвайте за бактерията хеликобакер
Скоро ще лекуват язва с морска вода

За новото проучване учените използвали данни от изследвания с участието на повече от 2000 души. Сега целенасочено се търсела връзка между нивото на тревожност и язвената болест. Под внимание са взети фактори като малтретиране в детска възраст, пасивно пушене, невротизъм и демографски характеристики (възраст, семейно положение, пол, образование и доходи). Нито един от тези фактори не променял наличието на ясна връзка между тревожността и язвата. Затова учените планират да продължат изследванията си и да разгадаят каква точно е връзката между това психическо състояние и появата на ранички по стомашната лигавица.

Източник: Science World Report

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -