петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноАутистите възприемат света като зле синхронизиран филм

Аутистите възприемат света като зле синхронизиран филм

Учени от САЩ направиха важен пробив в разгадаването на мозъка на аутистите. За тях светът е като зле синхронизиран филм, където звуците зад кадър изостават от движещите се образи. На практика мозъкът на аутистите не може да обработва синхронизирано информацията, която постъпва чрез зрението и слуха.

Аутистите не могат правилно да интегрират звука и изображението

В института „Вандербилт Брейн“ изяснили, че хората с аутизъм не могат правилно да интегрират звука и изображението при възприемането на околния свят. За учените изводът е истински пробив, защото може да доведе до нов подход в лечението на заболяването. За терапията на тези пациенти се отделят огромно време и много усилия, но почти никоя от мерките не се основава на факти, свързани със сенсорните функции, доказани по емпиричен път, казва авторът на проучването Марк Уолас.

Ако можем по някакъв начин да се „поправи“ изкривяването в обработката на зрителната и звуковата информация, това вероятно ще окаже положителен ефект върху способността на аутистите да комуникират с другите хора, ще подобри социалната им адаптация, допълва той.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Съдържат ли ваксините живак, причинява ли той аутизъм?
Тестваха успешно препарат, който лекува аутизъм
Откриха връзка между аутизма и мръсния въздух

В хода на експериментите си учените използвали различни типове аудиовизуална стимулация като прости сигнали или по-сложна информация. После питали децата аутисти дали сигналите и картинките са по едно и също време или с интервал. Оказало се, че при тях мозъкът трудно свързвал в едно звук и картина, особено ако между тях има лек интервал. На снимките децата аутисти често са изобразявани, че крият ушите си с длани. Сега можем да разберем, че те постъпват така неслучайно, казват учените. Те се опитват да компенсират изменението в своето сенсорно възприятие, за да се съсредоточат само върху единия сигнал.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -