четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаОнкоболна: Отказаха ми лекарство заради една липсваща цифра в протокола

Онкоболна: Отказаха ми лекарство заради една липсваща цифра в протокола

На теория държавата прави какво ли не за онкоболните, но на практика ги разиграва и мачка достойнството им, отпускайки им едвали не като милостиня полагащите се лекарства. И ако вие – за щастие – не сте попадали в капана на здравноосгурителната бюрократична машина, вижте какво разказва от първо лице една жена с рак а гърдата:

„Здравноосигурителната каса, а не Народното събрание, е събирателен образ на отвратителното в българската държава.

В това съм вече напълно сигурна след днешните поредни часове, пропилени в опит да си регистрирам поредния протокол за лекарство за рак на гърдата. Здравноосигурителната каса е добре смазана машина за унижение на достойнството и съсипване на здравето на хората. Същите, с чийто пари тази каса съществува. Тя до такава степен е проникната от цинизъм, безхаберие и чиновническа арогантност, че дори портиерът се държи като гаулайтер.

Служителките, които контактуват с пациентите, са едни – подписвам се под това – от най-невъзпитаните, груби, мрачни, грозни и прости същества, които може да срещнете. Вече сънувам като кошмар обеления лак на ноктите им, стърчащите на фандъци коси в тупирани прически и торбичките със салам, мляко и домати, с които дефилират пред чакащите ги часове наред болни хора. Знаете ли какво представлява чакалнята на Районната здравноосигурителна каса на София град – нещо като предверие на морга, ако се съди по осветлението и запуснатостта. Плюс няколко натъпкани до стените пейки, където с виновен вид се свиват 50-60 хронично болни.

Знаете ли какво представлява информационната им система – един странен мръсен апарат за номерца. Знаете ли колко брошури, информационни табла, инструкции и прочее полезна информация за пациентите има в наличност в тази чакалня – николко, нищо, ниенте! Тази каса съществува в собствена паралелна дебилно-бюрократична реалност, която диктува на всеки шест месеца някакво нововъдение – лист, код, изискване, класификация, майна-си-райна, каквото ще да е, само да могат да те върнат да си оправяш документите, за да се мъчиш, да си губиш времето, да се поболяваш и да се чувстваш нищожен и жалък. Понеже знам това, на всеки шест месеца, когато трябва да си подновявам протокола, поглеждам на сайта на касата – дали пък няма да пише какво ново трябва да донеса, нещо, с което да ме изненадат – и мен, и лекаря ми, някакъв образец, обяснение, улеснение. Не, актуална информация никаква. А и това, което е написано, е дело на някой с тежки комуникационни проблеми.

И, разбира се, днес ме върнаха отново. След два часа чакане. Заради липса на една цифра от едно число, което даже не е от новия код на новия ми протокол, който код е правилно изписан, съгласно новите инструкции. Тази липсваща цифра е на края на иначе точно изписаната класификация на диагнозата ми. И проблемът бил голям, защото тази точно цифра, видите ли, обяснява в кой точно квадрант на гърдата ми е бил тумора, който е махнат преди близо две години???!!! Разбира се, тази цифра няма никакво отношение към лекарството и лечението ми, сега и завинаги. Със сигурност няма и разумна причина, която да обясни защо изведнъж тази цифра трябва да се изписва. Даже няма графа, кутийка, квадратче за нея…Всичко е символика – триумф на мракобесната държава над винаги грешния и осъден да греши в документацията гражданин-пациент! Не мога да ви опиша какво облекчение се разля върху физиономията на служителката, когато с нотка на садизъм ми каза: „Ми не може госпожа, ще се върнете при онколога си.“

Попитах я знае ли, че пред кабинета на всеки един онколог в България, във всеки един момент, чакат поне 50 души. Отговорът: „Айде сега, не ми обяснявайте, че знаете ли аз какво мога да кажа“?! Попитах я само дали знае какво е да се лекуваш от рак на гърдата, като й пожелах да не научи. Тръгнах си, почувствах се отново унизена и смачкана, въпреки, че се бях заклела да не се чувствам така, поревах си… За пореден път се убедих, че тази държава не е за хора, а за свини – свини-майки и децата им. Стиснах зъби. Казах си, че все някога ще има справедливост. Проверих си липсващата цифра – оказа се 4. И утре пак отначало.“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -