Кафето с още една полза – чисти токсините в клетките

PRINT
кафе кофеин

Кафето е полезно за здравето – това е известно отдавна. Може да предпазва от диабет и дори рак. Сега австрийски учени откриха още едно полезно качество на ободряващата напитка – тя помага за чистенето на токсините от клетките.

Екип в Университета на Грац изследвал промяната в тъканите и клетките на опитни мишки, които консумирали кафе. Животните били разделени на две групи – едната получавала от напитката с кофеин, а другата – без кофеин. После били изследвани молекулярните процеси в клетките на гризачите. Един до 4 часа след изпиването на кафето се задействал процес, който се нарича аутофагия. Става дума за процес на изчистване на клетките, при който грешно нагънати протеини или стари фрагменти от клетката се разграждат. Така клетките се самоизчистват. При това нямало значение дали кафето било с кофеин или без. Напитката стартирала процеса предимно в органи като черния дроб, мускулите и сърцето. Учените смятат, че принос за позитивния ефект имат полифенолите, които се съдържат в кафявите зърна. Именно те стимулират аутофагията.

Има обаче важен детайл – ако искате да постигнете този ефект, трябва да пиете кафето си чисто. Има индикации, че млякото в него има потискащ ефект. Животинските протеини потискат процесите на чистене в клетката. Това сочат предишни изследвания. Предполага се, че това е заради аминокиселината метионин, която присъства в месото, яйцата, но и в млякото. Затова пък млякото на растителна основа като соевото, бадемовото или кокосовото е разрешено.

Учените отбелязват и още нещо – кафето чисти токсините особено ефективно, ако се пие сутрин. Работата е там, че постенето също задейства процесите на аутофагия. А сутрин човек на практика е постил поне 8-9 часа.

Източник: Madeo F. und Ruckenstuhl C. et al.: Coffee induces autophagy in vivo, Cell Cycle, 25. April 2014.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Кафето с още една полза – чисти токсините в клетките беше последно модифицирана от: май 8th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *