сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеЗеленият чай спира рака на панкреаса

Зеленият чай спира рака на панкреаса

Зеленият чай има лечебна сила – сега има ново доказателство за това. Субстанция в него спира растежа на туморните клетки в панкреаса. Възможно е да има и профилактично действие. За разлика от нормалните клетки раковите имат друга обмяна на веществата.

 

Някои процеси при тях протичат по-бързо, други пък са потиснати. При рака на панкреаса например се отделя в по-големи количества един определен ензим – лактат-дехидрогеназа А. Отдавна учените се опитват да го потиснат с лекарства. Сега екип от учени в Института за биохимически изследвания в Лос Анджелис установили, че зеленият чай има точно такъв ефект.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА 
Зеленият чай намалява ефекта на хапчетата за кръвно
Билки и добавки може да са опасни, смесени с лекарства
Зелен чай подобрява паметта на мъжете
Екстракт от зелен чай бори рака на кожата

 

Тяхното проучване отваря нови пътища за противораковата терапия. Учените вярват, че един ден чрез храненето ще може да се спира ракът или дори пациентите да се предпазват от него. Съставката в зеления чай, която има този ефект, се нарича епигалокатехингалат (Epigallocatechingallat). Тя са съдържа и в черния чай, но там е в по-малка концентрация. Ракът на панкреаса е сред по-редките туморни заболявания, но пък е трудно податлив на лечение. Често болестта протича без каквито и да е симптоми. Диагнозата се поставя едва когато е напреднала. Най-засегнати са мъже между 60 и 80 г.

Източник: Qing-Yi Lu, Lifeng Zhang, Jennifer K. Yee, Vay-Liang W. Go, Wai-Nang Lee.Metabolic consequences of LDHA inhibition by epigallocatechin gallate and oxamate in MIA PaCa-2 pancreatic cancer cells. Metabolomics, 2014; DOI: 10.1007/s11306-014-0672-8

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -