четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноБактерии помагат на рака на панкреаса да расте

Бактерии помагат на рака на панкреаса да расте

Бактерии могат да подпомогнат рака на панкреаса да се развие. Това съобщават учени от Американската асоциация за изследване на рака. Причината е, че те потискат имунната система. Изводът е на база на резултатите от изследвания. Те показали, че в тъканни проби от тумори на пациенти с аденокарцином на панкреасния канал има значително повече бактерии, отколкото при здрави хора. Направени са и тестове с мишки, които показват, че елиминирането на някои вредни бактерии същевременно забавя и растежа на тумора в панкреаса. Преобръща потискането на имунитета и активира PD1 (протеин в имунната система).

Проучването показало наличие на типични бактерии при онкоболните

Учените сравнили проби изпражнения на 32-ма пациенти с аденокарцином на панкреатичния канал и 31 здрави лица. Специалистите установили, че съставът на бактериите в пробите на здрави хора и   онкологични пациенти е различен. При здравите доброволци бактериалният състав е по-разнообразен. При хората с рак на панкреаса най-често срещани са протеобактерии, бактероиди и фирмикути (Proteobacteria, Bacteroidetes и Firmicutes).

По време на проучвания с мишки е установено, че вредните бактерии попадат в панкреаса от червата. Лечението с антибактериална терапия забавяло прогресията на рака на панкреаса. Туморната маса намаляла почти наполовина. Активността на имунните Т-клетки се подобрила, нивото на PD1 се увеличило, а популацията на супресорни клетки от миелоиден произход намаляло.

Когато учените отново въвели бактерии в мишките след курса с антибактериални лекарства, тази защита се сринала. Това доказало, че вредните бактерии наистина работят в полза на рака на панкреаса. От друга страна комбинацията на антибактериално лечение с определен тип имунотерапия засилва активирането на Т-клетките CD4+ и CD8+ при гризачите. Според експертите тази комбинация може да бъде разработена като нов метод за лечение на аденокарцином на панкреатичния канал.

Туморът на задстомашната жлеза е една от най-смъртоносните видове рак, който почти не дава шансове за оцеляване. Статистиката сочи, че 5 г. след поставяне на диагнозата, едва 3% от пациентите все още са живи, а над 80% умират още през първата година.

Причините за рака на панкреаса не са напълно изяснени

Причините за възникването на рака на задстомашната жлеза не са напълно проучени. Все пак има класификация на рисковите фактори. На челно място сред тях са тютюнопушенето и прекомерната консумация на алкохол. Затлъстяването също е опасно. Гените със сигурност играят някаква роля, макар само при 5% от болните се установява подобна диагноза при техен близък.

Ето основните рискови фактори за рак на панкреаса:

  • Тютюнопушене
  • Прекомерна употреба на алкохол
  • Затлъстяване
  • Захарен диабет тип 2
  • Наследствен или хроничен панкреатит (възпаление на панкреаса)
  • Поставена вече диагноза рак на панкреаса на кръвен роднина
  • Наследствено предразположение (в семейството вече има болни от рак на гърдата или яйчниците)
  • Полипи в стомашно-чревния тракт.
  • Грешки в храненето – има подозрения, че прекалената консумация на готови преработени месни продукти е рискова, но за това няма още категорични доказателства. Възможно е да има влияние и на някои вредности от околната среда или такива, свързани с работното място (например пряк контакт с отровни, токсични вещества).

Източници: deccanchronicle.com, apotheken-umschau.de

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -