вторник, 21 март, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечение36-годишен стресна лекари - имал шипове като на 85-годишен дядо

36-годишен стресна лекари – имал шипове като на 85-годишен дядо

36-годишен мъж ми подаде рентгеновата снимка и помислих, че се интересува за 85-годишния си дядо, а се оказа че си е негова. Графията показваше смачкани дискове на гръбначния стълб с оръфани краища, шипове, кисти. Трудно ми беше да проумея как изобщо стои изправен на краката си. Това разказа проф. Стефка Кузманова, началник на клиниката по ревматология към Университетската болница „Св. Георги“ в Пловдив. Светкавично лечение и балнеотерапия изправили човека, върнал се на работа и успешно ръководи бизнеса си.

Шиповете са едно от най-разпространените заболявания

Те засягат почти всички с напредване на възрастта. Появяват се, когато се възпалят вътрешните обвивки на ставите. От допира с хрущяла те го разрушават и причиняват увреждания, наричани от народа шипове, а от медицината – артроза. Винаги сме смятали тези изменения за старческо заболяване, но то се подмлади, обясни проф. Кузманова. Среща се и сред 40-годишните, а най-младият й пациент е на 29. Хрущялът е като гума на колата – износва се, когато я караш, но и да стои в гаража, пак овехтява. Това е болест, от която не се умира, но се страда.

Хрущялната тъкан е нежна, тя няма собствено кръвоснабдяване и затова е по-податлива на амортизация, обясни проф. Кузманова. Когато ставите се движат, хрущялът поема от вътреставната течност и така се изхранва. Освен с възрастта тази тъкан се износва от принудително натоварване на носещите стави – на гръбнака, на таза, коленете, петите.

Хората с правостоящи професии боледуват по-често

Учители, зъболекари, хирурзи, магазинери, носачи се оплакват още на млада възраст от шипове. От тях страдат още мозайкаджии, паркетаджии, градинари, които работят на колене, защото при продължителен натиск храненето на хрущяла се затруднява. Среща се при спортисти, дори при играещи йога и художествена гимнастика, защото се разтягат прекалено много, а всяка крайност е вредна, подчерта проф. Кузманова. Пациенти на клиниката по ревматология стават и хора, изкарали 5-6 месеца в гипс.

Причините за появата на шиповете са много, не е за пренебрегване и фамилната обремененост, която деформира пръстите на ръцете – по крайните стави се появяват възелчета, каза шефката на клиниката. При над 40% от пациентите са засегнати коленните и тазобедрените стави, затова с възрастта се стига до смяна с изкуствени, посочи тя.

Симптоми на шиповете – изтръпване, световъртеж, скованост

Ошипяванията по гръбнака, шията и кръста причиняват болки в раменете, изтръпвания на ръцете, световъртеж, чувство за скованост, описва симптомите проф. Кузманова. Когато се появят на петите, това е сигнал за лекарите, че пациентът има урогенитална инфекция – обикновено хламидии. Затова го насочват за консултация при гинеколог, ако е жена, или при уролог, ако е мъж.

„Болката е основният симптом на артрозната болест. Тя се появява сутрин преди първото раздвижване на ставите – човек ги усеща като ръждясали, но след като се разходи малко, се чувства добре до вечерта, когато се умори от натоварването през деня и отново попада в плен на болката“, обясни лекарката.

При появата на първите шипове хората се оправят с обезболяващи медикаменти , купуват ги сами от аптеките, защото за тях рецепта не е необходима. В ранния стадий добър ефект имат физиотерапията и балнеолечението, носенето на наколенки, лазертерапията. С напредване на болестта правим промивки на ставите с артроскоп и така прочистваме възпалението, обясни проф. Кузманова. При други пациенти симптомите се облекчават, като се правят вътреставни инжекции 2-3 пъти в годината.

До смяна на ставата се стига при възрастни хора, когато хрущялът липсва напълно и костните краища се доближат, защото болките стават непоносими дори в покой. Тези хора стигат до операционната, като се подпират на бастунчета и патерици.

Как се поставя диагнозата

Диагнозата се уточнява с изследвания – рентгенови и лабораторни. След като я поставят, докторите предписват лечение, което стопира по-нататъшните увреждания на хрущяла. Даваме медикаменти, които съдържат основните елементи на хрущялната тъкан, които в САЩ се продават и в магазините за хранителни стоки, изтъкна проф. Кузманова. Има и специални „смазващи“ субстанции, които се поставят вътре в ставата инжекционно и заместват вътреставната течност, когато е намалена. Те предпазват от по-сериозни увреждания, обясниха от клиниката. На година се правят по 3-4 курса, но цената на това лечение е висока – една инжекция е от 80 до 200 лв., а се правят между 3 и 5, и то не е предпочитано от много пациенти.

Абсурден е митът, че млякото увеличава риска от шипове, защото това е една от трите благословени храни заедно с виното и меда, заяви проф. Кузманова. Според нея благоприятно въздействат супи, в които са варени хрущяли от пилета и телета. Според лекарите полезни за страдащите от шипове са и авокадото, соята и целината. Техният положителен ефект бил доказан научно.

Снимка: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -