неделя, 14 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаГорещ телефон за съвети при алкохолизъм

Горещ телефон за съвети при алкохолизъм

Заради криворазбраната толерантност в България често алкохолната зависимост се неглижира. Хората си мислят, че ще обидят човека, ако му отворят очите за това, че злоупотребява с чашката и през ум не им минава да предложат помощ, докато не стане твърде късно. Когато се стигне до крайности – конфликти в семейството, упадък в професионалния живот, близките на алкохолика не знаят къде да потърсят съвет. Точно тук помага „Лига на умерените“.

Това е единствената неправителствена организация в България  за проблемите на алкохолната зависимост. Вече заработи гореща телефонна линия – 0888 000 848, която предоставя информационна и здравна помощ в подкрепа на алкохолно зависимите и техните близки. На този телефон хората с проблемно пиене и техните близки да потърсят помощ чрез организацията, обясни председателят на сдружението д-р Мила Дукова. На сайта на сдружението през последната година са  постъпили 1000 сигнала за помощ.

Алкохолизъм – симптомите често се осъзнават твърде късно

От Сдружението се надяват с инициативата повече хора да признаят открито за проблема си и да помогнат на близките и семействата с алкохолно зависими в насърчаването им да потърсят помощ и лечение.

На тел. 0888 000 848 Сдружение „Лига на умерените“ ще информира:

  • Какви са първите индикации при съмнение за развитие на алкохолна зависимост
  • Какви са границите за допустимо количество за прием на алкохол
  • Какви са причините за развитие на заболяването алкохолна зависимост
  • Кои са рисковите групи
  • Кои са основните подходи за мотивация на хора с проблемно пиене и алкохолно зависими да потърсят помощ
  • Кои са специалистите на „Лига на умерените“ в различни градове от страната, към които могат да се обърнат
  • Кои са най-близките центрове за лечение и превенция на алкохолната зависимост

Консултантите на Сдружение „Лига на умерените“, които отговарят на въпроси в сайта umereni.bg към момента са от следните градове: София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Шумен като предстои през следващата година да бъдат включени специалисти от всички регионални градове в страната.

Специалисти по алкохолни зависмости споделиха, че Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020г. на МЗ е приета и има утвърден бюджет, но стартът й е под въпрос поради неясноти в отпускането на средства от държавния бюджет. Във връзка с целите на програмата от Министерство на здравопазването коментираха, че дейностите заложени в нея са насочени към „превенция и промоция на здраве, а не към лечение.“ У нас обаче липсва национална стратегия за превенция и лечение на алкохолната зависимост. В тази връзка специалистите по лечение на зависимости коментираха, че проблемът с лечението на хората със зависимост и алкохолни проблеми е пренебрегван от Националната здравно-осигурителна каса и правителството.

От Сдружението за европейски инициативи в България за пореден път повдигнаха въпроса къде отиват средствата от акциза върху алкохолните напитки, във връзка с чл. 53, ал. 3 от Закона за здравеопазването, където ясно е посочено, че 1% от средствата, постъпили в държавния бюджет от акцизите върху тютюневите изделия и спиртните напитки, се използват за финансиране на националните програми за ограничаване на тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол и недопускане употребата на наркотични вещества. От МЗ обаче коментирали, че законът не изисква 1% от средствата да присъстват бюджета на здравеопазването, а само определят какъв да бъде техният размер. Когато в държавата самите народни представители не спазват българското законодателство, няма как това да се изисква от останалите, казаха от сдружението.

Свързани публикации

1 коментар

  1. Увреждане на развитието на плода при консумация на алкохол от бременната майка – например фетален алкохолен синдром

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -