събота, 13 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитно9 причини за хъркането при децата

9 причини за хъркането при децата

Силното хъркане се среща най-често при възрастните, но понякога мъчи и децата. Проявите му водят до неспокоен сън през нощта. Експертите посочват 9 причини за хъркане и сънна апнея при децата.

  1. Алергични реакции. Ако детето ви има алергия към пчелна отрова, медикаменти, полени или определени храни, тя може да причини оток на гърлото или трахеята, което затруднява вдишването.
  2. При вдишване на изпарения или чужди тела. При вдишване на дим от огън или горящи предмети като например гуми, пластмасови бутилки, играчки, може да доведе до нарушение на въздухопроводимостта и да причини детското хъркане и сънната апнея.
  3. Бронхит. В някои случаи възпалението на бронхиалното дърво (въздушни канали, по които кислородът се доставя в белите дробове), може да доведе до проблеми по време на сън.
  4. Епиглотит.  Това е възпаление на епиглотиса (надгръклянника – структура, която разделя хранопровода от трахеята) и околните тъкани, което започва остро и внезапно и се среща предимно при деца. Също може да се отрази на движението на въздуха в белите дробове и да причини апнея или хъркане при деца.
  5. Уголемяване на аденоидите. Аденоидите са едно единствено струпване на тъкани в задната част на носа. Те са разположени (при по-възрастните) върху задната стена на гърлото (фаринкса), около 2 – 3 сантиметра над мъжец (малкото парче тъкан с капковидна форма, което увисва в средата на меката част на небцето). Ако те са възпалени, не само трудно се диша, но също така може да се засегне слуха.
  6. Възпаление на сливиците. Възпалението на сливиците затруднява преминаването на въздух през гърлото. Самите тонзили (сливици) се уголемяват, което увеличава риска от сънна апнея.
  7. Инфекция или нараняване. Вирусна или бактериална инфекция на горните или долните дихателни пътища увеличава риска от хъркане при малките.
  8. Инфекция на гърлото. Събирането на гной по тъканите в задната част на гърлото по време на или малко след инфекция на гърлото е основна причина за сънна апнея.
  9. Астма. Възпалението на дихателните пътища причинява оток по обвивката на въздушните канали, което намаляват количеството на издишвания от белите дробове въздух.
Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -