Възпалени сливици – симптоми и видове лечение

PRINT
налепи по гърлото

Сливиците са част от лимфоидния гърлен пръстен. Те са първа преграда за болестотворни микроорганизми, които проникват през носа и устата, затова и са особено уязвими за инфекции. До петата година те са от ключово значение за имунологичната памет на собствените защитни клетки, затова в тази възраст те се изрязват оперативно само частично, казва д-р Дирк Хайнрих от Хамбург, президент на Германския професионален съюз на УНГ специалистите.

Най-често сливиците се възпаляват в детската възраст, когато имунната система на малките съзрява. Това е процес, който продължава до към 7-ата година. В началото винаги опитите са да се намери начин за консервативно лечение, тоест с медикаменти. Само при някои по-тежки и повтарящи се гнойни ангини, повтарящи се инфекции се стига до хирургична намеса.

Операцията за вадене на сливиците е най-честата хирургична интервенция в детската възраст, въпреки че като цяло лекарите я прилагат по-рядко в сравнение с преди години. Това лечение се избира обикновено, когато сливиците често се възпаляват или пък стесняват дихателните пътища.

При някои пациенти обаче инфекциите на горните дихателни пътища продължават и след операцията. Освен това при нея има известни рискове, въпреки че е рутинна интервенция. В редки случаи може да се стигне до кървене. Основната причина да се правят по-рядко такива операции, е изводът, че сливиците са важна част от имунната отбрана в млада възраст.

При ангина поддържайте влажна лигавицата

Първите признаци на възпалени сливици обикновено са болки в гърлото и затруднено преглъщане. Тогава е важно лигавицата да се поддържа влажна, това подпомага нейните собствени възможности за регенерация. Таблетки за смучене увеличават слюнката в устата и образуват защитен филм върху раздразнените места. При силни болки таблетките може да съдържат и някакво болкоуспокояващо, например амброксол. Те обаче са подходящи при деца над 12 г.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Махането на сливиците помага при псориазис 
Може ли да се вадят сливиците и при възрастни?
Налепите по сливиците невинаги са ангина 
Болно гърло може да промени захапката при децата
Ангини ни заплашват и през лятото 

Ако минат три дни без подобрение, тичайте на лекар!

Гаргарата може да намали брой на микроорганизмите в устата, но може да се използват само за кратко. Това обаче не повлиява по-дълбоките слоеве на лигавицата. При първите симптоми като дращене и сухота в гърлото може да се опита с комплексни хомеопатични средства. Помагат чайове със лайка и салвия.

Ако оплакванията в гърлото продължат повече от три дни, тичайте при лекаря! За децата трябва да се ходи дори по-рано. Други обезпокоителни признаци са висока температура, обриви, болка в ушите, подути лимфни възли и усещането, че човек е болен. В тези случаи може да става дума за бактериална инфекция, за която е необходимо лечение с антибиотик. Налепи върху сливиците също може да са признак за бактериална инфекция. По принцип тя се причинява от стрептококи. В случай на съмнение се праща за изследване секрет от гърлото.

Риск от хронична инфекция

Ако ангините се повтарят често, в джобчетата на сливиците се събират бактерии и може да причинят хронична инфекция. Възможно усложнение е абсцес на сливиците. Рядко се наблюдава ревматична температура или възпаления на сърдечния мускул (миокардит).
За вадене на сливиците се мисли, ако детето прави над три-пет ангини годишно. При възрастните – при над 2-3 инфекции годишно.

[Общо: 147    Средно: 3.1/5]
Възпалени сливици – симптоми и видове лечение беше последно модифицирана от: февруари 20th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *