сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКапки за нос и народна медицина срещу сополи при бебета

Капки за нос и народна медицина срещу сополи при бебета

Сополите при бебета може да са обикновена хрема, но състоянието е по-драматично, отколкото при по-големите деца. Причината е, че кърмачетата не умеят да издухат сами нослето си. В никакъв случай обаче родителите не бива по свое усмотрение да започват самолечение с обикновени капки за нос, каквито се дават на по-големите деца или на възрастните, казва д-р Любен Попов, водещ детски УНГ специалист у нас. Той приема пациенти в МЦ „Искър“ в София (ул. „Искър“ 22, тел. 0889 311 550).  

Има начини да се помогне, но първо трябва да се прецени дали сополите са хрема заради някакъв вирус или физиологична реакция на организма към определен дразнител. Добре е да се знае, че сополите в ранна детска възраст може да са на физиологична основа. Неврохуморалната регулация на крехкия детски организъм още не е съзряла и затова често реагира  с отделяне на секрет към различни безобидни дразнители (температура, прах). Тогава секретът не е истинска хрема, а защитна реакция на организма. 

Може ли да се ползват капки за нос при бебетата и какви?

Капките за нос са забранени при деца под 1 г., предупреждава д-р Попов. Ползват се с повишено внимание само при тежки индикации, когато детето не може да се храни. Тогава рискът е оправдан. Обикновените капки за нос действат съдосвиващо и затова могат да имат тежки странични ефекти при бебетата. Свързано е с крехката детска нервна система, която може да доведе до генерализиран отговор  на локални дразнения. Впръскването на капките за нос, които имат за цел свиване на носната лигавица, може да предизвикат подобни реакции в други части на детския организъм. При едно бебе това може дори да завърши фатално, пояснява д-р Попов.  

Физиологичната, както и нефизиологичната хрема, се лекуват при бебето само и единствено с разтвор на натриев хлорид 0,9%. В момента вече има и специални бебешки физиологични разтвори, които са дори с по-ниски концентрации на натриев хлорид и са специално разработени за тази възраст. Трябва да помним, че нослетата на бебетата лесно може да се увредят, защото лигавицата им е много чувствителна.

Коларголовите капки понякога се изписват при малки деца, когато сополите са обилни. Приложението им трябва внимателно да се прецени от специалист. Тези капки изсушават лигавицата и е добре да се види, в каква степен това е полезно. Подходът е индивидуален – трябва да се прецени интензитета на приложение, концентрацията на капките, за да не се навреди, вместо да се помогне, обобщава УНГ специалистът. 

До 2 г. на практика не се среща алергична хрема, допълва още д-р Любен Попов. Малките не са имали време да се алергизират. Алергиите в бебешка възраст обикновено са хранителни, другите са голяма рядкост. 

Лайка и прополис (пчелен клей) – мнението на специалиста

Народната медицина има широко приложение при простудните състояния и вируснии инфекции. При децата използването й трябва да става предпазливо. Все пак има някои домашни рецепти, които може да се прилагат, казва д-р Попов.

Една от тях е за домашни капки за нос с лайка. Лайката е много силен алерген въпреки противовъзпалителното си действие, припомня д-р Попов. Затова при деца се използва в много ниска концентрация. Ето и рецептата:

Приготвя се разтвор с 50 мл вода. След завиране се слага една равна чаена лъжичка от билката, запарва се и се филтрира. Държи се на тъмно. След това с капкомер може да се слагат по две капки във всяка ноздра няколко пъти дневно. 

Тази концентрация не би трябвало да провокира алергична реакция, но въпреки това не е редно да се ползва при всяка хрема. В случай, че детето прави чести хреми, домашните капки с лайка може да са част от арсенала. Но ако ги слагаме 5-6 пъти в годината, вероятността да алергизираме детето е много голяма, пояснява УНГ специалистът. 

За друг популярен продукт – прополис или пчелен клей, съветът му е да не се използва при малки деца. “Сред майките са много модерни капките на основаната на клей. По принцип до 1 г. не се дават пчелни продукти. Във възрастта от 2 до 5 г. също трябва много да се внимава. Някои родители използват разтвори на основата на клей, а други директно слагат в носа готовата настойка с пчелен клей. В клея има веществ,а каквито има и в меда.

Виждал съм много тежки алергични реакции при деца вследствие на пчелен клей. Смятат, че като е натурално и естествено е добро. Само че носната лигавица не е като тази в устата и може сериозно да се увреди”, казва д-р Попов. 

Антибиотик при бактериална инфекция – кога е уместно

Най-честата бактериална инфекция при най-малките, която провокира симптоми в носоглътката, е със златист стафилокок. Бактерия често се предава на бебето от майката още при самото раждане. Тогава наблюдаващият лекар може да препоръча използването на антибиотик. 

“Специалистите в микропедиатрията се занимават с този проблем, понякога се налага  да се включи и антибиотик. По-често той се прави венозно, по-рядко се дават антибиотични капки за нос, които имат доста странични ефекти при бебетата”, коментира детският УНГ специалист. 

Как да се ориентираме, кога проблемът е сериозен

Запушеното носле и сополите се приемат драматично от родителите, когато детето е съвсем малко. Как обективно да преценим, кога състоянието е сериозно? 

Основният критерий за оценка е храненето – когато бебето суче, независимо дали от гърдата или от бутилка, диша през носа. Нослето на бебето е с много малки размери – просветът е няколко милиметра. Дори малко запушване се усеща сериозно. Основният ориентир за лекаря е способността на детето да се нахрани без почивка.

Нослето може да се промива, но не бива да се почва с капките. Употребата им трябва да е само след консултация със специалист. Няма значение дали капките са антибиотични, коларголови или обикновени съдосвиващи. Промивки с физиологичен разтвор обаче може да се правят спокойно с желаната честота. 

Как да почистваме правилно нослето

На пазара има различни приспособления, които работят на принципа на вакуума. Някои са с накрайник за смучене, а други се слагат на прахосмукачката. Въпрос на предпочитание е, кое да се ползва, съветва лекарят. Има например деца, които се плашат от шума на прахосмукачката. По отношение на ефективността – колкото по-силна е аспирацията, толкова по-ефективен е методът. 

Разнасят ли сополите инфекцията надолу

Много родители се опасяват, че сополите може да пренесат инфекцията надолу по дихателните пътища. Всъщност не те са истинския виновник. При натрупване на сополи се влошава дишането. Бебето диша през устата, а нефилтрираният въздух отива към белия дроб. Тогава може да възникнат усложнения, свързани със синусите, долните дихателни пътища и ушите на малките деца. По-несъвършената физиологична система при тях,  анатомичните разлики от организма на възрастния са причина за предаване на инфекцията към ухото. 

Автор Ина Димитрова 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -