петък, 12 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеБучките в гърдите - фиброаденом, кисти или папилом?

Бучките в гърдите – фиброаденом, кисти или папилом?

Когано жената напипа бучка в гърдите, често изпада в паника. В повечето случаи обаче не става дума за рак, а за фиброаденоми, кисти или папиломи. Въпреки че при тях рискът да се развие злокачествен процес е нищожен, добре е все пак да се проследяват с контролни прегледи, казва д-р Йорг Цорн от Германия. Ето и някои базисни познания за видовете бучки за жените, които се сблъскват с този проблем.

Фиброаденомите в гърдите са доброкачествени образувания,

които може да се развият в тъканите на гърдите или от съединителната тъкан. На опипване са с ясни очертания и обикновено може да се местят. Диагнозата се поставя с помощта на ехограф или мамограф. Така се изяснява, че става дума за доброкачествени фиброми, а не за злокачествено образувание. В редки случаи се налага вземане на биопсия (проба тъкан) за уточняване на диагнозата.

Фибромите се появяват преди всичко при по-млади жени, тъй като нарастването им е свързано с хормонален дисбаланс. Може да се появят и при жени в менопауза, които приемат хормони. Рискът да се развие рак от фиброаденом е много малък. За по-сигурно обаче се препоръчват редовни прегледи.

По правило фиброми (фиброаденоми) не се оперират. Тъй като става дума за доброкачествени бучки в гърдите, а не за рак, обикновено е достатъчно да се ходи редовно на контролни прегледи. Фиброаденомите обаче може да нарастнат до няколко сантиметра и да се превърнат в козметичен проблем, особено при малък бюст. По тази причина някои жени се решават на операция. Тя обикновено се прави с малък разрез.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Какво представляват кистите
10 мита за рака на гърдата 
Бучка в гърдата? Без паника, едва ли е рак 

Какво са кистите в гърдите?

Кистите са най-често срещаните доброкачествени промени в гърдите. Става дума за капсулирани кухи образувания, в които се събира течност. Често остават незабелязани. Ако причиняват оплаквания или се напипват осезаемо при проверка на гърдите за бучки, е добре да се направи допълнително изследване, въпреки че те нямат нищо общо с рака (карцином) на гърдата. Измежду многото напълно безобидни кисти (често в комбинация с мастопатия) може да възникнат възпалителни процеси, провокирани от кистите. За контролен преглед е достатъчен ехограф, не е нужно да се натоварва организма с облъчване при мамография.

Какво е папилом в гърдите?

Папиломът е доброкачествен тумор на гърдата. Появява се близо до млечните канали, затова обикновено първият симптом е изтичане на течност от зърното. При всички случаи е добре да се посети гинеколог за изясняване на конкретния случай. Самият папилом обикновено е безобиден, но при по-големи размери на тумора има известен риск да се развие и злокачествен процес (рак). Тогава се налага операция за отстраняването му, която не е тежка. Изтичането на течност от зърното по правило е безобиден симптом, само в много редки случаи може да става дума за рак.

Източник: Netdoktor.de

Свързани публикации

1 коментар

  1. Медицински пиявици лекуват бучки и тумори. В сайта http://piqvica.bg ще намерите повече информация за този вид лечение на бучки, пъпки, циреи, тумори, мастни топчета и подкожни образования.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -