вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНов кръвен тест хваща 8 вида рак с до 98% точност

Нов кръвен тест хваща 8 вида рак с до 98% точност

Нов кръвен тест CancerSEEK може да открива ракови заболявания с до 98% точност при пациенти, които още нямат никакви симптоми. Това съобщиха учени от университета „Джонс Хопкинс“ в САЩ. Тестът анализира ДНК на мутирали клетки в кръвта. Според експертите той може да установи поне осем различни вида тумори – от тези на яйчниците до рака на гърдата. Въпреки че точността на теста варира в зависимост от вида на рака, тя е средно около 70%. Това е по-добър резултат от всеки наличен сега метод за ранна диагностика, хвалят се учените.

Тестът може да открие първичния тумор в около 80% от случаите

Ако бъде включен в рутинна скринингова програма, CancerSEEK ще може да установява туморите максимално рано. Това е от ключово значение за шансовете на пациентите да бъдат излекувани.

Автор на разработката е професор Берт Вогелщайн (Bert Vogelstein) от университета „Джонс Хопкинс“. На път сме да променим фокуса на изследванията за поставяне на диагноза рак, поясни той. Вместо да се търси доказване на тумор, когато заболяването вече има симптоми и е напреднало, ще се обръща повече внимание на ранната диагностика. Така значително ще намалеят смъртните случаи от рак в дългосрочен план. В САЩ около 39% от възрастните ще получат диагнозата рак в определен момент от живота си. Заради застаряването на населението по света онкологичната диагноза се превръща в една от водещите причини за смъртността.

Учените анализирали кръвни проби от 1005 онкоболни в ранен стадий на заболяването. Те имали различни тумори – на яйчниците, черния дроб, стомаха, панкреаса, хранопровода, дебелото черво, белия дроб или гърдата. Тестът CancerSEEK показал висока степен на прецизност – той открил над 90% от рака на яйчниците и черния дроб. С по-малка, но също така висока точност тестът установил рака на яйчниците, стомаха, панкреаса и хранопровода. Точността била 69%. Трябва да се отбележи, че тези форми на заболяването обикновено са трудни за откриване.

Погрешното диагностициране на тумори при здрави хора с CancerSEEK било по-малко от 1%.
Изчисленията сочат, че когато започне да се произвежда, тестът ще струва по-малко от 500 долара. Стойността му е сравнима с тази на други профилактични методи за ранно откриване на рак като колоноскопия.

Има един минус. Тестът идентифицира протеини. Само че белтъци, подобни на раковите, могат да се отделят при пациенти с възпалителни заболявания като артрит. Така че тестът може да бъде по-малко точен, когато се дава на страдащите от други състояния, коментира д-р Анирбан Майтра от Раковия център “Андерсън” в Хюстън, САЩ. Все пак тестът не трябва да бъде съвършен, за да бъде полезен, допълва той.

Съмения дали тестът хваща малки тумори, които няма да се развият

Учените планират да проведат петгодишно проучване на около 50 000 жени, за да преценят точността на CancerSEEK при хора, които до момента не са били диагностицирани с рак.
Все още не е ясно дали пък тестът няма да открие малки тумори, които никога няма да се размножават достатъчно, за да причинят симптоми. Проблемът не опира до свръхдиагностиката, а до това, че може да се предпише ненужно лечение.

Засега не може да се каже кога точно CancerSEEK ще може да се прилага в реалния живот. Учените предупреждават хората да не очакват, че изведнъж ще се появи някакво вълшебно изследване, което ще открива рано и точно всички видове рак. Тези, които имат такава нагласа, ще бъдат разочаровани, коментират учени. Научното съобщение за CancerSEEK е публикувано в списание Science.

https://www.youtube.com/watch?v=a4uwnMXPows

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -