вторник, 16 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеМоже ли COVID-19 да провокира сърдечна недостатъчност?

Може ли COVID-19 да провокира сърдечна недостатъчност?

„Вече натрупахме значителен опит с това, какви сърдечно-съдови усложнения предизвиква заболяването COVID-19. Сърдечната недостатъчност, предизвикана от самата инфекция, вследствие на миокардит, е рядко усложнение. Тези случаи не са по-чести от тези при сезонния грип. По-чести са ритъмните нарушения на сърцето, неголеми перикардни изливи и тромбози. Последните са преди всичко венозни и те са доста чести – до 30% от болните. По-редки, но и значително по-опасни са артериалните тромбози.“ Това заяви проф. д-р Пламен Гацов, председател на работната група по сърдечна недостатъчност към Дружеството на кардиолозите в България.

Близо 150 000 българи живеят със сърдечна недостатъчност по данни на НЗОК. Заболяването се определя като по-опасно от рака, тъй като 15% от тях умират до края на първата година от поставянето на диагнозата. 50% загиват до третата година. „Това далеч надхвърля смъртността от повечето онкологични заболявания. Ако погледнете статистиката за страната, ще видите, че смъртността от онкологични заболявания е около 17% а от сърдечни и съдови (това включва и сърдечната недостатъчност) – 65%“, казва още проф. Гацов.

При задух и отоци търсете помощ от кардиолога

Симптомите – задух, лесна умора

Хората, които развиват сърдечна недостатъчност, най-често имат друго предшестващо сърдечно заболяване. Появата на нови симптоми трябва да ги насочат за консултация с кардиолог:

  • лесна умора;
  • задух при физическо усилие или в легнало положение;
  • отоци по краката.

Ако някой е прекарал COVID и има сърдечни оплаквания – ускорен пулс, аритмия, гръден дискомфорт, прегледът от кардиолог е задължителен, категоричен е проф. Гацов. Той би трябвало да включва ЕКГ, ехокардиография и при нужда лабораторни изследвания. Всеки човек, независимо от възрастта, в този случай трябва да се изследва.

Кои са причините за сърдечна недостатъчност

COVID-19 е опасен за хората с вече установена сърдечна недостатъчност

Той може да доведе до влошаване на състоянието и смърт. Оголването на кардиологичните отделения откъм персонал, превръщането им в COVID-звена, забраните за планов прием допълнително забавиха лечението на тези болни.

„Те пристигат в изключително тежко, понякога неспасяемо състояние. Това увеличава смъртността им. Ако сравните данните за смъртността в страната за последните 2 години ще видите, че починалите за 2020 г. са с над 16 000 повече от тези за 2019-а. Ако приемем, че за около половината от тях причината е COVID-19, то от какво са починали останалите? Един от логичните отговори е: от влошаването на лечението на всички други болни. Има върху какво да се замислят „архитектите” на мерките против COVID-19“, казва проф. Гацов.

Половината със сърдечна недостатъчност могат да се лекуват по нов начин, пада смъртността

Сърдечноболните – задължително на преглед след COVID-19

„Пациентите със сърдечна недостатъчност, прекарали COVID, е добре да извършат преглед при кардиолог. Той ще прецени необходимостта и какви точно изследвания да направят. В никакъв случай това не означава хората, преживяли заболяването да си изработят „кардиофобия”. Задачата на лекаря е да им обясни кое точно е притеснително и кое не е“, обяснява проф. Гацов. По същия начин следва да се подходи и към ваксинацията – да се ваксинират хората с доказано намален имунитет, например тези, които често боледуват от такива инфекции или имат хронични белодробни заболявания. При това, ваксинирането трябва да е извън пиковете на заболяването, добавя той.

След белия дроб COVID-19 засяга най-тежко сърцето

Сърдечната недостатъчност (СН) е сериозно хронично заболяване, при което сърцето не може да изтласква достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото. Сред най-често срещаните причини за нея са коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда (сърдечен удар), вродени сърдечни дефекти, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене. Симптомите на задух и силна отпадналост могат да ограничат работоспособността на пациентите или способността им да извършват обичайните си ежедневни дейности, което води до социална изолация, тревожност и депресия.

Годишно в болница по повод на заболяването постъпват близо 90 000 души, а разходите на НЗОК за тяхното болнично лечение надхвърлят 320 млн. лв.

Институт за здравно образование с подкрепата на Дружеството на кардиолозите в България провежда информационна кампания за сърдечната недостатъчност. В нея бяха заснети видеоистории с пациенти и техните лекари, които разказват как се борят със заболяването заедно.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -