петък, 31 март, 2023
- Реклама -
НачалоХраненеПарадокс: Строгите диети увеличават тлъстините по корема

Парадокс: Строгите диети увеличават тлъстините по корема

Нискокалоричните диети, чиято цел е да се постигне отслабване, са свързани с редица рискове за здравето. Рязкото ограничаване на калориите – например от 2000 ккал на 800 ккал дневно, дългосрочно ще постигнат обратен ефект. Увеличава се отлагането на мазнини около корема, а мускулната маса отслабва.

Освен това има сериозен риск и от повишаване на кръвното, тъй като стресовото гладуване повишава активността на хормона ангиотензин II. Той се свързва с рецепторите и свива кръвоносните съдове, като по този начин вдига кръвното. В допълнение, ангиотензин II стимулира производството на други хормони в организма, които карат организма да задържа сол и вода.

Комбинацията от високо кръвно налягане и мастните отлагания в областта на талията е още по-рискова. Дългосрочно тя може да отключи диабет и някои сърдечносъдови заболявания.

Диета за отслабване, която не вреди на здравето

Какъв е ефектът за организма, ако ядете с 60% по-малко

Учени в университета Джорджтаун във Вашингтон, САЩ, направили поредица експерименти с лабораторни гризачи, за да видят ефекта върху организма на диети с драстично ограничаване на калориите.

Животните били разделени на две групи. Първата била подложена на диета с 60% намаление в калориите, а втората била хранена нормално. Три дни по-късно теглото на гризачите от първата група се понижило, но се наблюдавали и други ефекти. Спрял месечният цикъл, подобен на менструалния. Освен това намалели някои от метаболитните функции, отслабнала работата на бъбреците.

При гладуване тялото трупа резерви – мастни депа

При връщане към нормална диета цикълът се възстановил, сърдечната честота и телесното тегло се повишили. След три месеца обаче станало ясно, че първата група е натрупала повече телесни мазнини в областта на талията, отколкото втората, която не била подлагана на строгата диета.

Обяснението на експертите е, че причината за отрицателния ефект на диетата е принципът на съхранение на енергията. Организмът изпада в несигурност, не знае кога ще получи храна следващия път, затова се опитва да “спести” колкото се може повече енергия от всяко хранене, като я отлага под формата на мастни резерви.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -