Как се установяват причините за повишаване на кръвното и пулса?

PRINT
д-р Борислав Ацев

За да се прецени конкретно терапията при промени в кръвното и ускоряване на пулса, пациентите трябва да се обърнат към личния си лекар. Още по-добре – към специалист кардиолог.

Изследвания, които изясняват диагнозата

Първото изследване, което ще се направи, е проследяване на артериалното (кръвно) налягане и пулса чрез продължително мониториране. Това може да стане по два начина. Единият е самостоятелно измерване и записване вкъщи на кръвното налягане и пулса.

Другото е  поставяне на апарат – холтер, който записва показателите за 24 часа. Освен това би било от полза за пациента да се извършат и лабораторни изследвания, включително хормонални. Посочените и други изследвания могат да ориентират лекаря за причината за тези състояния.

При оценка на състоянието би трябвало да се съобразим с възрастовите и половите особености на организма. Например при жени над 50-60 г. причина за сърцебиенето и лабилното кръвно налягане може да е „хормоналната буря“ на климакса (менопауза). Тя оказва влияние и води до промени, които касаят и нервната система.

Силен стрес може да причини моментни пикови стойности

Пристъпните и епизодични промени на пулса и кръвното налягане говорят за абнормни вегетативни реакции. Те биха могли да бъдат отговор на психоемоционално напрежение, преумора или безсъние. Проследяването на кръвното налягане и пулса трябва да ни даде отговор на въпроса има ли артериална хипертония пациентът и има ли аритмия.

Ако стойностите на налягането са в рамките на нормалните (под 140/90), могат да се използват само леки успокоителни, без да се налага употребата на антихипертензивни лекарства. При патологични стойности на кръвното налягане и аритмия се налага да се продължат изследванията на сърцето, хормоните на щитовидната жлеза и други необходими резултати, които се определят от лекуващия лекар.

Д-р Борислав Ацев, кардиолог

[Общо: 28    Средно: 3.5/5]
Как се установяват причините за повишаване на кръвното и пулса? беше последно модифицирана от: декември 27th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *