петък, 31 март, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеВнезапно учестен пулс издава порока на сърцето

Внезапно учестен пулс издава порока на сърцето

Порокът на сърцето представлява патологично движение на кръвта в някаква посока в самите кухини на сърцето. Движението може да бъде забавено, нарушено, ускорено или да има ненормален ход, минавайки от левите кухини в десните.Порокът на сърцето може да бъде вроден или придобит. Според статистиката едно на всеки 100 деца се ражда с този проблем. Разновидностите на заболяването са много – стигат до 50 на брой.

Какво представлява вроденият порок на сърцето

Вроденият порок на сърцето – представлява възникнал вътреутробен анатомичен дефект, който се изразява в нарушение на правилния строеж на сърцето или на съдовете на сърцето. Вроденият порок на сърцето е най-често срещаната форма на вродени дефекти при новородените деца, който засяга едно на сто от бебетата.

Причините за вродени пороци на сърцето могат да бъдат най-различни – заболявания на майката, фактори на околната среда, генетични заболявания и др. Приемът на някои лекарства по време на бременност, употребата на алкохол, заразяване с рубеола са опасни предразполагащи фактори. Придобитият порок на сърцето – най-често е резултат от хронично-рецидивиращ ревмокардит.

Ревматичният възпалителен процес деформира сърдечните клапи и стеснява сърдечните отвори. Постепенно се разрушава изпомпващата му функция, появява се застой в малкия кръг и кръвообращението се нарушава. Други често срещани причини са ревматизъм и възрастови промени на клапния апарат. Един от най-характерните симптоми при порок на сърцето е внезапното учестяване на сърдечния пулс, който може да стигне над 160 удара в минута или да се появи усещане за прескачане на сърцето.

Д-р Гълъбов: Симптомите на сърдечен порок се подценяват

Симптоми на вродения порок на сърцето

Симптомите при вродения порок на сърцето са свързани с вида и тежестта на получените сърдечни дефекти. Някои деца нямат никакви симптоми, докато други могат да развият недостиг на въздух, припадъци, нарушен апетит, проблеми в растежа, болки в гърдите, синкаво оцветява на кожата (в резултат от ниските нива на кислород). Дефектът в междусърдните прегради може да е съпроводен с малко симптоми или въобще да не се прояви с никакви симптоми.

Вроденият порок на сърцето може да остане недиагностициран в продължение на десетилетия.При придобития клапен порок симптомите се разделят в четири основни групи – липса на оплаквания; оплаквания при по-тежки физически действия; оплаквания при леки физически действия; оплаквания при покой. Първите симптоми на състоянието са обща отпадналост, задух, умора, сърцебиене.

Само в някои случаи вроденият порок на сърцето може да се забележи още по време на бременността. Диагнозата се поставя в първата седмица от бременността при 40-50% от случаите. В 50-60% от останалите случаи порокът се диагностицира след раждането и през първия месец от живота на детето. В останалите случаи се открива в по-късен етап от живота.

Могат ли възпалените сливици да увредят сърцето?

Патологичен шум в сърцето – какво се прави

Много често при пороците се забелязва патологичен шум в сърцето. Следва потвърждение от ехокардиография, а когато се налага – компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс.Лечението на придобитите клапни пороци първоначално е сим-птоматично и медикаментозно, в зависимост от тежестта на порока.

Ако не се вземат мерки, се стига до тежка сърдечна недостатъчност, която може да бъде животозастрашаваща. Изключително важно е пациентите с диагностициран порок на сърцето редовно да се консултират с лекар кардиолог. В определен етап от развитието на заболяването се налага оперативна намеса, за да се осигури нормалното движение на кръвта.

При порок на сърцето трябва да се избягват силовите натоварвания, особено онези, които причиняват изразен задух. Режимът на хранене е много по-различен отколкото, при останалите сърдечно болни. Напълно забранени са цигарите и алкохолът, трябва да се избягват прекалено солените, тлъсти и мазни храни. Трябва да се консумират повече плодове и зеленчуци, нетлъста риба храни с по-малко мазнини.

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -