четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеБезопасни ли са фитоестрогените при менопауза

Безопасни ли са фитоестрогените при менопауза

Фитоестрогените са вещества от природен произход, чиято химическа структура е идентична на 17-бетаестрадиол. Съдържат се предимно в соята и бобовите растения, както и в някои растения (разклонена цимицифуга, червена детелина). Тези вещества действат подобно на естествените хормони естрогени. Затова много жени в менопаузата, включително пациентки с рак на гърдата прибягват до хранителни добавки. Те съдържат екстракт от соя, разклонена цимицифуга и червена детелина, а целта е да се намали интензивността на симптоми като горещи вълни, нощно изпотяване, емоционална нестабилност. Те се появяват, защото собствените нива на естроген по време на менопаузата намаляват.

Резултатите при билковите препарати са противоречиви

Много хора вярват, че щом са природни вещества, те са по-безопасни от хормоналната терапия при менопауза. През 21-ви век съвременната медицинска общност трябва да се доверява само на информация, която е с високо ниво на научни доказателства. Що се отнася до билковите препарати, резултатите от проучвания, изследващи ефективността на тези съединения при климактериума, са много противоречиви. Повечето от тях не успяват да докажат някаква полза, а ефектът от тези, които показват някаква полза, трае кратко и се наблюдава при малко хора.

Има данни, че 50-75% от жените в менопауза използват този вид алтернативно лечение. При оперирани от рак на гърдата жени фитоестрогените се прилагат много по-често. На фона на това „доверие“ публикуван през 2013 г. систематичен преглед на сборен анализ на 43 клинични проучвания излиза с извода, че билковите препарати с фитоестрогени не носят никакви ползи, що се отнася до лечение на горещи вълни, за предотвратяване на рака на гърдата или за опазване от фрактури, свързани с постменопаузална остеопороза.

Не трябва да забравяме, че фитоестрогените оказват ефект на същия принцип като системните полови стероиди – те въздействат върху рецепторите. Затова е възможно да се появят и подобни нежелани реакции. Ефективността на хормоналната терапия върху симптомите на менопаузата е много по-голяма. За да се избегнат евентуалните нежелани реакции, жените трябва да се изследват, да получат съвет от гинеколога си за избор на метод на лечение, който е ефективен, безопасен и удобен за пациентката в нейния конкретен случай.

Д-р Олга Нечаева, ендокринолог, пред специализирания сайт Меддейли

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -