понеделник, 17 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаСистемата за зелени сертификати блокира, не признава антигенни тестове

Системата за зелени сертификати блокира, не признава антигенни тестове

Системата за издаване на зелени сертификати his.bg блокира днес около 14 часа поради огромния наплив от желаещи да извадят документ. От 21 октомври 2021 г. влизат нови мерки за справяне с коронавируса в страната, според които достъпът до закрити обществени места като молове, фитнеси и заведения ще става със зелен сертификат.

Пред центровете за ваксиниране в столицата се извиха големи опашки, а болниците заявиха, че пунктовете за поставяне на имунизация срещу COVID-19 ще работят всеки ден без почивка и с удължено работно време.

Пунктът в УМБАЛ Александровска ще работи от 8 до 17ч. Хората, ваксинирани преди време в лечебното заведение, които не са си получили сертификата, могат да направят заявка на e-mail: vaksini2021@gmail.com. Сертификати се издават само на хора, имунизирани в Александровска болница.

Загуба на обоняние – ето какво наистина помага да се излекувате!

 

Предвид големия наплив от желаещи да се ваксинират във Ваксинационния пункт на УМБАЛ „Св. Анна“-София АД, ръководството на болницата активира втори ваксинационен екип. Най-голям е интересът към ваксината на Janssen, която е единствената само с една доза. Пунктът в болницата работи от 8 до 20 часа без почивен ден.

Преболедувалите с бърз антигенен тест не получават зелен сертификат

По-сериозен се оказа проблемът с хората, които са диагностицирани с бърз антигенен тест. Стана ясно, че те не могат да генерират зелен сертификат през Националната информационна система, въпреки че са били в списъците със заболели, поради нормативни пропуски. От декември 2020 г. заповед на тогавашния здравен министър проф. Костадин Ангелов приравни антигенните тестове на PCR изследването. От Столична РЗИ обаче обясниха, че има друга заповед на министър д-р Стойчо Кацаров от лятото на 2021 г., която уточнява, че право на зелен сертификат имат само хората, диагностицирани с положителен PCR тест.

Как да повишим нивото на кислород в кръвта?

В Министерски съвет днес министър Кацаров заяви, че всички преболедували ще имат право на зелен сертификат, но на практика се оказва, че това не е така. Има и отделни случаи, когато липсват данни за пациенти с PCR тестове. Тогава пропуските може да са на лабораторията, направила PCR теста – например данните за лицето да не са въведени коректно в информационната система.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -