Ендометриозата – причини, симптоми и лечение

PRINT
ендометриоза

Вътрешната страна на матката – маточната кухина е покрита с лигавица, която се нарича ендометриум. Тази лигавица търпи промени през месечния цикъл – след менструация започва да нараства, като достига максималната си дебелина непосредствено преди менструация, казва д-р Стефан Константинов, АГ специалист. С настъпването на менструацията част от нея се излющва, което се представя с месечното кървене. Нормално тази лигавица трябва да се среща само от вътрешната страна на матката. Когато участъци от такава тъкан се намират на други места говорим за заболяването ендометриоза.

Най-често се засягат структури близко до матката – тазовия перитонеум (тъканта покриваща вътрешната страна на коремната кухина), яйчниците, маточните тръби. Поява на ендометриозни огнища е възможно и на доста по-отдалечено разстояние (дори в мозъка), но това е много, много рядко. Ако ендометриална лигавица се развие в дълбочина на маточната стена (а не само по вътрешната и повърхност) говорим за аденомиоза.

Д-р Матеев: Ако не можете да забременеете до 6 месеца, търсете лекар

С какво се проявява ендометриозата?

Болка и намалена възможност за забременяване. При операции по друг повод може да се открие ендометриоза при пациентки нямащи оплаквания. Болката се проявява най-често като болезнена менструация (да не се бърка с често срещаната „физиологична“болезнена менструация при момичетата), дълбока болка при полов контакт, хронична болка ниско в корема, на която често колеги поставят диагнозата хроничен аднексит (възпаление на яйчници и тръби) и която съвсем безсмислено и почти безрезултатно става обект на лечение с антибиотици. Зад наивистичното и опростено обяснение за „сраствания“, което често се дава в лекарските кабинети не рядко се крие една недиагностицирана ендометриоза. До колкото заболяването пречи на забременяването, това може да е единственото водещо пациентката в лекарския кабинет и налагащо изследвания, с които се установява, че става въпрос точно за ендометриоза.

Колко е разпространена

2 до 50% от нямащите оплаквания жени имат ендометриоза. Широката граница в процентите се дължи на различните критерии за диагноза и различните групи население върху които са правени проучванията. 40-60% от жените с болезнена менструация (дисменорея) имат ендометриоза, 20-30% от страдащите от безплодие също.

На какво се дължи ендометриозата

Не е ясно. Вероятно участват много фактори. Сред най-популярните обяснения е ретроградната менструация – когато част от менструалната кръв се излива през тръбите към коремната кухина, вместо само към влагалището. Това явно има значение, но далеч не е достатъчно да обясни целия процес, в който участват далеч по-сложни механизми. Предразположени към ендометриоза са жени с ранно начало на менструацията и късна менопауза. Многото бременности и използването на противозачатъчни хапчета намаляват риска за поява на ендометриоза.

Препоръчват оценка на яйчниковия резерв след 35 г.

Как се поставя диагнозата

Внимателното изслушване на пациентката е първото, което ориентира лекаря. Появата на болезнена менструация, особено ако години преди това е протичала безболезнено навежда на мисълта за вероятна ендометриоза. Честите тазови болки, болките при полов контакт, при уриниране или дефекация макар и срещани при други заболявания също ориентират лекаря. Гинекологичния преглед е задължителен. С него се ориентираме къде точно са болезнените участъци, а понякога могат да се установят формации държащи се на шоколадови кисти или по-големи огнища на ендометриоза. Шоколадовите кисти дължат странното си име на тъмно кафявата гъста течност в тях. Тя е резултат от отделяна кръв при цикличните промени, които настъпват в ендометриозните огнища точно така, както става с лигавицата на маточната кухина.

Ехография – позволява да се видят кисти (шоколадови) или по-големи дълбоки огнища между матката и дебелото черво, в стената на пикочния мехур. В тези случаи дава по-добри резултати от ядреномагнитния резонанс. Огнищата (имплантанти) на ендометриоза по перитонеума не се виждат с ехограф.

Лапароскопия – това е златния стандарт за поставяне на диагнозата. До това изследване се прибягва в случаите на болки, които не могат да се контролират с болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства, особено ако водят до нетрудоспособност и чести лечения в болница. Стерилитета също е показание. Болезнената менструация при младите момичета предвид широкото си разпространение не е основание за лапароскопия, още повече сравнително рядкото срещане на ендометриоза в тази възраст. Въпреки, че е абсолютно необходима за поставяне на диагнозата, в много случаи лапароскопията не е задължителна и не е грешка да се пристъпи към лечение само на базата на предположение, базиращо се на оплакванията на пациента. Кръвните изследвания не са от особена полза.

Най-добрите билки при миома и кисти на яйчниците

Лечение на ендометриозата

Трябва да е насочено към две цели – контрол на болката и лечение на стерилитета. За съжаление почти невъзможна комбинация – лекарствата водещи до намаляване на болката пречат на забременяването. Единствено оперативното изрязване (предимно лапароскопски) на ендометриозните имплантанти може да има благотворен ефект едновременно по отношение намаляване на болката и лечение на безплодието.

Когато водеща е болката, първото, с което се опитва са болкоуспокояващите. Следващото средство са хормоналните препарати. Разликата между всички тях е единствено в страничните ефекти, продължителността на лечение и цената им. Сериозните проучвания показват еднакъв лечебен ефект. Използват се гестагени (у нас най-често Orgametril), всички видове противозачатъчни таблетки, Danazol (вече твърде рядко), GnRH аналозите (напр. Zoladex, Decapeptyl и др.) Общата идея е да се подтисне яйчниковата функция, с което да се спре растежа на ендометриозните огнища.

Може ли трайно да се излекува проблемът с лекарства

За съжаление след 6 месечен курс на лечение вероятността да се появят отново болки в следващите 1-2 години може да достигне до 50%. Трябва ли при жени страдащи от безплодие да се предписват хормонални препарати или GnRH при установена ендометриоза, преди да опитат забременяване? Категорично не. Това е само загуба на време (и пари за пациента). Единствено има смисъл даването на GnRH преди планирано оплождане ин витро – проучванията дават по-добри резултати при такъв подход.

Могат ли да се облекчат топлите вълни при прием на GnRH

Да, това става като се дава успоредно хормонозаместваща терапия. Това не води до по-лоши резултати, но лечението се понася значително по-добре от пациента. Още по-важно – даването на хормони пречи на загубата на костна тъкан по време на лечението.

Какво е мястото на оперативното лечение

Дали да се предпочете оперативно лечение пред медикаментозно зависи от преследваните цели, конкретния случай, наличието на техника и квалифициран персонал и не на последно място – от желанието на пациента. Като цяло изрязването на огнищата при леките форми на ендометриоза улеснява забременяването. Няма данни, че комбинацията на хирургия с предварително или последващо медикаментозно лечение водят до по-добри резултати по отношение на лечение на стерилитета в сравнение с чистото хирургично лечение.

Какви други методи на лечение съществуват?

При болезнена менструация и тазови болки при жени не желаещи да забременяват поставянето на хормонална спирала може да е удачен избор.

[Общо: 2    Средно: 2.5/5]
Ендометриозата – причини, симптоми и лечение беше последно модифицирана от: април 20th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *