сряда, 15 май, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюД-р Матеев: Ако не можете да забременеете до 6 месеца, търсете лекар

Д-р Матеев: Ако не можете да забременеете до 6 месеца, търсете лекар

Д-р Петър Матеев е специалист акушер-гинеколог. Той е медицински управител на МЦ „Бора“ в Пловдив.

– Д-р Матеев, вие сте дългогодишен специалист в областта на стерилитета и репродуктивните технологии. Кога една двойка трябва да потърси специализирана лекарска помощ?

– За проблем при една двойка може да се говори, когато едногодишни целенасочени опити за забременяване се окажат безрезултатни. Ако двойката е над 35-годишна възраст, лекарска помощ трябва да се потърси след шест месеца опити да имат деца.

– Има ли пациенти над 35 г., които са чакали с години? И защо?

– Разбира се, че има дори и над 40 г. Причините са различни – най-честата е, че изчакват, след като приключат с образование, напреднат в кариерата и чак тогава се решават да имат деца. И след като изчакат и не се получава чак тогава търсят помощ от специалист. А колкото е по-голяма възрастта толкова по-трудно е забременяването.

Какво е процентното съотношение между мъже и жени като причина за безплодие?

– Не може да се говори за повече или по-малко причини при мъжа или жената, смята се че около 50% причини има и при двата пола с малки разлики. Причините за проблеми със забременяването при жените могат да бъдат от различно естество – като нарушения или липса на овулация, хормонални смущения, непроходимост на маточните тръби или различни заболявания, сред които най-разпространени са поликистозни яйчници, ендометриоза и други. Причините при мъжа са не по-малко разнообразни. Често срещан проблем е недостатъчният брой качествени сперматозоиди, наличие на антиспермални антитела, прекарани инфекциозни заболявания, имунологични и други. Освен тях в забързания динамичен свят, в който живеем, можем да добавим безразборния прием на медикаменти, така модерните анаболи, стрес, пушене, продължително излагане на лоши атмосферни условия, професионални фактори и други.

Във вашия център търсили ли са помощ мъже, злоупотребявали с анаболи, стероиди или други медикаменти?

– Да, разбира се. Например, много от пациентите, които пребивават ежедневно и продължително във фитнес залите, си инжектират т. нар. хормон на растежа, а това се оказва пагубно за тяхната репродукция. Най-лошото е, че тези млади хора, които иначе изглеждат много мъжествено, стават все повече и повече в последно време. Някои от тях приемат истината много трудно и преживяват огромен емоционален срив, когато осъзнаят, че сами са причинили проблема си.

– Какво трябва да направи една двойка, за да установи има ли проблеми със забременяването?

– Трябва да потърси специалист по репродуктивни проблеми, който да прецени откъде да започнат изследванията при двойката. Те се правят паралелно и при двамата партньори. Конкретни стъпки се предприемат след консултация със специалист.

Какви изследвания трябва да направи мъжът?

– При мъжа се започва с изследване, наречено спермограма. Ако се установят отклонения се пристъпва към изготвяне на разширена спермограма. При конкретни показатели се препоръчва ДНК-фрагментация и т.н.

– А какви са изследванията при жената?

– За проследяване на овулация се извършва ехографско изследване, наречено фоликулометрия. За уточняване проходимостта на маточните тръби се извършва образна диагностика- хистеросалпингография. При менструални нарушения се уточнява и хормоналният статус. Ако с тези методи не се установи причината за безплодието, се препоръчва диагностична лапароскопия. Това в най-общи линии са изследванията, с които биха могли да се установят причините за безплодието.-

-Може ли да се заключи, че

причините за стерилитет, независимо при кой от двамата партньори е, ще се установи?

– При 80% от случаите – да, но за съжаление в световен мащаб се смята, че причините за безплодие в 20% от случаите не могат да бъдат установени със средствата на съвременната диагностика. Известно е, че 10% от населението изобщо е безплодно.

– Д-р Матеев, вашият център подема кампания за безплатни консултации за двойки с проблеми. Бихте ли казали повече за това?

– През октомври и ноември МЦ „Бора“в Пловдив обявява месеци на безплатни консултации за двойки с репродуктивни проблеми. Консултациите ще се провеждат всеки вторник и четвъртък от 16 до 18 часа след предварително записване на телефоните на лечебното заведение. Желаещите да продължат лечение в нашия център, ще получат талони за отстъпка.

Автор Ирена Чернишева

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -