вторник, 23 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниТромбемболията може да е заради инфекция

Тромбемболията може да е заради инфекция

Възможно е тромбемболията, която може дори да застраши живота, да се появи в резултат от инфекция. Това показва резултатът от американско проучване. При тромбемболията части от кръвен съсирек (тромб) се откъсва от вена на крака и попада в белия дроб. Там запушва кръвоносни съдове, което предизвиква белодробна емболия.

Досега се смяташе, че само хирургичните интервенции, счупване на крака и залежаване могат да я провокират. Американските кардиолози сега предупреждават, че и инфекцията може да доведе до тромбемболия. В проучването им са оценени данните от 400 мъже и жени, закарани в болница с тази диагноза. 52% от тях са имали някаква инфекция в рамките на последните три месеца.

Авторите на проучването обосновават, че наистина има връзка между инфекцията и тромбемболията. Процентът на новопоявилите се тромбемболии при предхождаща инфекция бил 2,9. Ако инфекцията е била прихваната в болница, броят им нараства на 6,9%. При познатите досега рискови фактори като операция засегнатите са 2,8%, а при залежаване – 4,2%. Проучването открило още рискови фактори – медикаментозното лечение на малокръвие с еритропоетини, както и кръвопреливане. Процентът на новозаболелите при еритропоетините бил 9,3%, а при кръвопреливането – 2,6%.

Източник: Navigator Medizin

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -