събота, 15 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеСтроги диети отключват бронхит и пневмония при момичета

Строги диети отключват бронхит и пневмония при момичета

Млади момичета, на които предстои абитуриентски бал, пушат и гладуват, за да достигнат мечтаната фигура. Подценяват обаче риска от срив на имунната система. Имам много пациентки, които заради диетата развиват тежко белодробно заболяване като бронхит или пневмония, казва д-р Пенка Ценкова, пулмолог от София, като споделя случаи от практиката си.

Една от пациентките й започнала строга диета два месеца преди бала. Дни преди тържеството девойката, която отслабнала много, постоянно кашляла и поддържала температура. Имало съмнения дори за туберкулоза. „За щастие страшната диагноза отпадна, оказа се протрахиран бронхит – кашлица и температура над 20 дни“, разказва д-р Ценкова. Младостта не е гаранция за здраве, особено ако човек не се грижи добре за себе си – пуши и не приема достатъчно количество полезни храни, съдържащи протеини и витамини.

В момента има бум на вирусни пневмонии и то при млади хора на 35-40 г., допълва още д-р Ценкова. Оплакванията са за силна кашлица и свиркане в гърдите, което се установява при преслушване. Само рентгеновата снимка не винаги е достатъчна за правилната диагноза, особено ако изображението се разчита единствено от рентгенолог. При белодробните заболявания е важно пулмолог да прецени комплексно състоянието на болния, пояснява д-р Ценкова, която от 25 г. лекува пациенти с хронични бронхити, ХОББ, астма, туберкулоза и др. При вирусната пневмония може да има само усилен белодробен рисунък, което за рентгенолога не е нищо особено. Но ако специалистът чуе „свиркане“, пациентът има нощно изпотяване и кашлица, диагнозата се изяснява.

Някои хора са предразположени към болести на дихателните пътища

„Опасно е да се кара пневмония на крак. Обикновено се получават усложнения, които може да предизвикат появата на по-сериозни хронични белодробни заболявания след време. Нелекуваната пневмония води до усложнения, които налагат влизане в болница за лечение на системи и прилагане на кислород. Такава сериозна инфекция не може да мине от само себе си“, пояснява лекарката.

Повечето белодробни заболявания, особено хроничните, са заради проблеми с имунитета. Когато болнавите пациенти изпълняват насоките на лекаря, боледуват по-рядко в сезона на грипа. Има хора, които са предразположени към болести на горните и долните дихателни пътища, често правят пневмонии. При тях е задължително да се проведе курс за повишаване на имунитета. Засилването на имунната система е важно също и при децата, бременните, възрастни хронично болни. И есента е точното време да започнем профилактика, за да сме здрави в есенно-зимния период.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Може да боледувате едновременно от астма и ХОББ
Заразяването с менингококови бактерии става по въздушно-капков път 
Антибиотик при респираторни инфекции – не по-рано от 3-4 дни след началото

Хомеопатия помага при пъррвите симптоми

„Една от достъпните имунотерапии е хомеопатичната комбинация на Немския хомеопатичен съюз – Инфлуцид – казва д-р Ценкова. – Тя е безвредна, може да се използва от всички – от възрастни, които обичайно са натоварени с много лекарства, от деца и дори от бременни. За профилактика се приема един месец по три таблетки дневно. В практиката си имам доста случаи, когато го прилагам успешно и като ударно лечение в първите часове на респираторната инфекция – по хапче всеки час, до 12 таблетки на денонощие. Помага да се избегнат усложненията и антибиотиците.

Все повече хора искат да се лекуват с хомеопатия. На тях препоръчвам още Тонзилотрен – за болки в гърлото, и Цинабсин – за хронични ринити и синузити. При младите усложненията се появяват, защото те често неглижират първите симптоми на заболяването. Предпочитат да се самолекуват с таблетки за смучене и прахчета – обяснява пулмологът. – И в резултат след 7-10 дни инфекцията слиза надолу, появява се кашлица, температура.“

Високата температура може да е признак както на вирусна, така и на бактериална инфекция. Първите симптоми на вируса са остра хрема, болки в гърлото и втрисане. „Тук е мястото на хомеопатичните препарати – съветва д-р Ценкова. – Те действат антивирусно и подпомагат естествената защитна реакция на организма.“ Ако са минали няколко дни и все още пациентът е с температура и кашлица, може да се е развил бронхит или пневмония. Коварното при пневмонията е, че при хора с понижен имунитет настъпва и без температура. „Ако месеци наред човекът се оплаква от общ дискомфорт с изпотяване и температура, се прави изследване и за туберкулоза. Срещат се и атипични пневмонии с ниска температура – 37,1 градуса. Тя е съпроводена с кашлица, отпадналост и задух. Диагнозата се поставя със слушалка, рентген и евентуално допълнителни серологични изследвания“, допълва д-р Ценкова.

Важна особеност: бронхитът засяга бронхите, а при пневмонията вече е поразен и паренхимът на белия дроб. Но външните прояви, симптомите на болестта са сходни и само пулмолог може да постави точна диагноза.

Острият бронхит се отличава с остра дразнеща кашлица

Стане ли хроничен, започват да се отделят храчки. Ако човек кашля 10-20 дни, нищо чудно да е пневмония. Не всяка кашлица обаче е с тази диагноза! Ако упоритата кашлица се появи в пролетно-летния сезон, освен за хроничен бронхит, трябва да се мисли за алергии или астма. Хроничният бронхит е друга неприятна вест за пациента. Получава се, когато вирусните инфекции не се лекуват правилно или се спести антибиотикът, въпреки препоръките на специалист. Особено уязвими са децата с трета сливица – при тях инфекцията бързо слиза към белия дроб.

Неадекватната терапия нерядко води до сериозни усложнения, като спастични бронхити и астма. Често срещана грешка, която масово се прави, е антибиотикът да се взема само три дни и да се спира при първите признаци на подобрение. Недостатъчното лечение на инфекцията може да я активира отново.

90% от белодробните пациенти са пушачи

90% от пациентите на д-р Ценкова са пушачи. Те са много по-предразположени към белодробни заболявания, а и не обръщат внимание на кашлицата, защото смятат, че е нормален спътник на цигарите. Ако 10 г. сте пушили средно по кутия на ден, има сериозен риск за хронично-обструктивна белодробна болест (ХОББ). При нея се получава стеснение на дихателните пътища поради хроничния възпалителен процес заради отровите в тютюна. Често пациентите търсят помощ едва в напреднал стадий и скоро стигат до необходимост от кислороден апарат. Ако човек с генетично предразположение към белодробни болести води нездравословен начин на живот, става редовен посетител на лекарските кабинети.

Д-р Ценкова има такива пациенти – мъж на 35 г., който се оплаква от чести инфекции на гърлото и заден ринит. Помага му имунотерапия с немски хомеопатични комбинирани препарати два пъти в годината (през пролетта и есента). Терапията действа и пневмониите спират. Микробиологично изследване пък изолира причинителя от носа и гърлото, като терапията е съобразена с него. За съжаление в стандартния случай на простудно заболяване, със силна кашлица и повишена температура, човек отива при личния си лекар и често пъти получава антибиотик, понякога и без да е непременно необходимо. А употребявате ли много често антибиотици, се развиват гъбички. Симптомите са парене в устата и особен вкус.

Защо е вредно самолечението с антибиотици

„За съжаление в България много хора се самолекуват с антибиотици, защото са неосигурени и нямат достъп до специалист. Избират леки антибиотици, за които са чули от познат. Но това, което е помогнало на съседа ви, може да не е най-доброто за вас“, предупреждава пулмологът. Под честа употреба на антибиотици се разбира, ако е повече от три пъти годишно. Някои пациенти за два месеца сменят по три медикамента, пояснява д-р Ценкова. Затова тя винаги първо опитва с хомеопатия и лекарства на билкова основа. „Обичам препаратите, които може да се прилагат продължително време и то без странични ефекти“, казва тя.

Основно правило при респираторна инфкция е, че до втория-третия ден от началото на симптомите никога не се почва директно с антибиотик, дори човекът да се чувства много зле. Освен това, ако се наложи изписването на такова лекарство, паралелно задължително трябва да се приемат витамини и пробиотици. Понякога при определени рискови пациенти заедно с антибиотика се дава и противогъбично средство. Между приема на антибиотика и пробиотика трябва да има поне два часа пауза, съветва още специалистът. Внимавайте и какво слагате на трапезата си. Лошото хранене също има вина за отслабената имунна система. Не всички могат да си позволят достатъчно качествени продукти, но все пак трябва винаги да предпочитаме прясно приготвената храна, богата на витамини и белтъчини, пълноценна и разнообразна.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -