четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияПролактин - хормон, който потиска овулацията

Пролактин – хормон, който потиска овулацията

Хормонът пролактин се образува в предния дял на хипофизата и чрез кръвта достига до мястото на действието си. Това е преди всички жлезата в женските гърди. Пролактин стимулира техния растеж, както и образуването на мляко след раждане. Освен това хормонът потиска менструацията по време на бременност и кърмене, като блокира отделянето на различни други хормони.

По правило пролактин се потиска чрез невротрансмитера допамин. Ако по време на бременността нивото на допамина падне, се качва това на пролактина. След раждането сукането на бебето от гърдата допринася за отделянето на пролактин. Целта е майката да има достатъчно мляко, а овулацията да се потисне.

Функцията на пролактина в мъжкия организъм не е напълно изяснена. Предполага се, че е отговорен за състоянието на изтощение след оргазма.

Кога се назначава изследване на пролактин?

При жените този хормон се изследва в следните случаи:

  • проблеми със зачеването
  • подозрение за смущения в работата на яйчниците
  • отделяне на мляко от гръдните жлези извън бременност и кърмене
  • преждевременен пуберитет
  • признаци на мъжественост при жената

При мъжете пролактин се изследва, когато лекарят предполага нарушена функция на тестисите (хипогонадизъм).

Нормални стойности на пролактин

Нивата на пролактин се определят в кръвния серум. Препоръчва се вземане на кръв сутрин, около 4 часа след ставане. Така се съблюдават колебанията през деня и нощта.  Мярката U/l  означава ензимна единица на литър.

Възраст жени мъже
5. дни 102 – 496 µg/l
2 – 12 месеца 5,3 – 63,3 µg/l
2 – 3 години 4,4 – 29,7 µg/l
4 – 11 години 2,6 – 21,0 µg/l
12 – 13 години 2,5 – 16,9 µg/l 2,8 – 24,0 µg/l
14 – 18 години 4,2 – 39,0 µg/l 2,8 – 16,1 µg/l
Възрастни 3,8 – 23,2 µg/l 3,0 – 14,7 µg/l

При бременни и жени в менопауза важат следните стойности:

Нормални стойности на пролактин
Бременност – Първи триместър bis 75 µg/l
Бременност – Втори триместър bis 150 µg/l
Бременност – Трети триместър bis 300 µg/l
Менопауза bis 16,0 µg/l

Освен нормалния пролактин, в кръвта се открива и т.нар. макропролактин. Става дума за образувано в организма антитяло, което свързва една молекула пролактин. Макропролактинът не е признак за болест и е безобиден. Може обаче да повлияе за правилното определяне на стойностите.

Ако се подозира повишаване на пролактина, но то не се доказва в кръвта, се провежда тест с метоклопрамид. Инжектира се медикаментът метоклопрамид, който предизвиква повишаване на хормона. Ако разликата между изходната стойност и втората измерена стойност е висока, става дума за скрито повишаване на нивото на пролактина (скрита хиперпролактенимия).

При хиперпролактенимия може да се наложи и изследване със скенер, за да се види дали няма тумор на хипофизата, който по правило е доброкачествен. Честотата му е около 5% при жените с хиперпролактенимия.

Източник: Netdoktor.de

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -