Свръхсекреция на хормони води до невроендокринни тумори

PRINT
лекарска комисия

Свръхсекреция на хормони или обратно – липсата им, се свързват с появата на невроендокринни тумори. Най-често срещаните са тези на хипофизата – през годините са регистрирани над 3000 такива тумори и около 900 на надбъбречните жлези. Това заяви проф. Сабина Захариева по повод откриването на 16-ия Европейски конгрес по невроендокринология, който се провежда за първи път в София.

Пролактиномите са най-голямата група заболявания при туморите на хипофизата. У нас са открити над 1000 от тях. При тези тумори има свръхсекреция на хормона пролактин. Симптомите при жените най-често са менструални нарушения и безплодие. Поради това заболяването е голям социален проблем. Една немалка част от тези пациенти се лекуват при гинеколози, а останалите – от ендокринолози, каза проф. Захариева.

Пролактиноми се лекуват успешно с медикаменти

700-800 души са болните от акромегалия (в регистъра и още около 700 със синдрома на Кушинг. Това са най-честите заболявания в невроендокринологията. Голяма част от болестите в тази област се откриват случайно при скенер или ядрено-магнитен резонанс, тъй като не секретират хормони и не могат да се открият с кръвни изследвания.

За щастие пролактиномите днес се лекуват консервативно с медикаменти, каза още специалистът. Само в някои случаи се правят операции за отстраняване на аденома. При акромегалията е обратно – първата стъпка е отстраняване на тумора по хирургичен път. Синдромът на Кушинг е друго невроендокринно заболяване, което е много агресивно. Операцията е на първо място, но понеже много често има рецидиви, прибягваме до медикаментозно лечение, посочи проф. Захариева. Акромегалията не е толкова агресивна, понякога и при тези пациенти е възможно като първа стъпка да се приложи медикаментозно лечение.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Болен от акромегалия порасна до 2,25 м 
Мъжете също имат климактериум – казва се хипогонадизъм 
Депресията скъсява живота 

Контролът върху пациентите с хипофизни и бъбречни тумори е добър, защото България поддържа подробен техен регистър. Проблемите са по-скоро в откриването и поставянето на диагнозата, тъй като симптомите често са подвеждащи на пръв поглед. С регистрите на невроендокринни тумори страната ни участва в някои европейски мрежи. Комплексното лечение у нас се осъществява само в специализираната универститетска болница по ендокринология „Акад. Иван Пенчев“, в Клиниката по хипотамало-хипофизарни заболявания. Интердисциплинарният екип се намира на едно място в България, въпреки че в мрежата участват всички университетски болници от страната.

Понякога хормоналните нарушения се проявяват с различни разстройства на настроението, заяви проф. Гюнтер Щала от Института „Макс Планк“ в Германия, доскорошен председател на Европейската асоциация по невроендокринология. В родината си той ръководи звено, което предлага терапия на тези гранични състояния и заболявания. Пациентите са с депресивни проблеми и хормонални нарушения и обратното – хормонални проблеми и нарушения в психиката, поясни проф. Щала.

На тези пациенти първо се правят кръвни изследвания и ядрено-магнитен резонанс. Винаги от началото се назначават психотерапия и медикаменти, преценяват се съпътстващите заболявания на пациента. При някои мъже с тежка депресия може да има хипогонадизъм. Тогава първо се лекува хипогонадизмът (известен още като мъжки климактериум), за да се подобри общото състояние на организма. Същият е подходът при комбинацията от акромегалия и тежка депресия. Първо се третира свръхсекрецията на хормона на растежа и след това психиатричният проблем.

„Хормоните са трансмитери на сигналите от мозъка до различните органи в тялото. Те са отговорни за регулирането на стреса, апетита, метаболизма, стареенето и много други процеси. Имат значение за затлъстяването, безплодието, тежките депресии и т.н. Основният регулатор е т.нар. ос хипоталамус-хипофиза. Нарушението на тази хормонална ос може да е от различни тумори, които произвеждат хормони, или травма на мозъка“, разказа още проф. Щала.

 

[Общо: 5    Средно: 4.8/5]
Свръхсекреция на хормони води до невроендокринни тумори беше последно модифицирана от: август 3rd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *