петък, 1 декември, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноАко мръзнете или все ви е горещо, проверете щитовидната жлеза

Ако мръзнете или все ви е горещо, проверете щитовидната жлеза

Хора, които имат отклонения в работата на щитовидната жлеза, са по-чувствителни към околната температура. На тези с хиперфункция постоянно им е топло, а на тези с хипофункция – студено. Причината трябва да се търси в кръвоносните съдове, казват от Института Каролинска в Швеция.

Отдавна се смята, че смущения във възприемането на температурата са предизвикани от промени в обмяната на веществата. Има и друг механизъм. Нашите проучвания сочат, че васкуларните (съдовите) ефекти влияят върху възприемането на температурата, казва д-р Ейми Уорнър, автор на проучването. Хормоните на щитовидната жлеза влияят върху кръвоносните съдове, така че те или се свиват, или се разтягат. Колкото повече са разтегнати те, толкова повече топлина се губи.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Всеки четвърти у нас има възли на щитовидната жлеза
Виждаме синьото и зеленото чрез щитовидната жлеза
Гени и профилактика с йод са причина за многото хора с болна щитовидна жлеза
Автоимунните заболявания тръгват от хроничен стрес 
Студени и топли възли на щитовидната жлеза 

Учените наблюдавали, че мишки с дефектни места за свързване на хормоните на щитовидната жлеза, което има подобен ефект като при понижена функция на жлезата, губят много топлина през опашките си. Те не можели да контролират притока на кръв в опашката. След като на гризачите бил даден медикамент, който компенсира проблема с хормоните, загубата на топлина била предотвратена. Учените предполагат, че при хората действа същия механизъм.

Щитовидната жлеза се намира в основата на шията и е най-популярният орган, който отделя хормони. Тя регулира разхода на енергия, телесната температура, работата на сърцето и кръвоносните съдове. Хипотиреоидизмът (понижена функция на щитовидната жлеза) е най-разпространената ендокринна болест след захарния диабет. При засегнатите се понижава обмяната на веществата. Оплакванията са за запек, напълняване и смущения в кръвообращението. При повишена функция на жлезата се отделят прекалено много хормони. Това се проявява със симптоми като сърцебиене, прескачане на сърцето, вътрешно неспокойство или прекомерно потене.

Warner, A. et al. 2013. Inappropriate heat dissipation ignites brown fat thermogenesis in mice with a mutant thyroid hormone receptor α1. PNAS vol 110, no 40. doi: 10.1073/pnas.1310300110.

Източник: Netdoktor

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -