вторник, 16 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноТемпературата на дъха издава рак на белия дроб

Температурата на дъха издава рак на белия дроб

Температурата на издишвания въздух може да послужи като индикатор за ранно откриване на рака на белия дроб. Това поне твърдят учени от Университета на Фоджа. Те изследвали пациенти със съмнение за рак на белия дроб.

Предположение, че тестът на дъха може да бъде ефективен метод за диагностика на някои видове рак, съществува много отдавна. Все пак това е първото проучване, което трябва да покаже, че температурата на издишвания въздух може да се идентифицира рак на белия дроб в ранен стадий, пише онлайн изданието Science World Report.

Ракът на белия дроб е едно от най-смъртоносните ракови заболявания. Тютюнопушенето се смята за основен рисков фактор. В настоящото изследване участвали 82 пациенти, които трябвало да бъдат подложени на допълнителни изследвания за уточняване на диагнозата, след като на рентгена са забелязани признаци за този вид тумор. При 40 от тях диагнозата била потвърдена, а при 42 – не. Изследователите измерили при всички пациенти издишваната температура на въздуха. Те използвали термометър X-Halo, който е специално проектиран за измерване на температурата на въздуха.

При хората с рак на белия дроб температурата на издишването била по-висока, отколкото при останалите. Тя нараствала в зависимост от стадия и от това, откога човекът пуши. След като установили праговата величина, отклоненията позволявали лесно да се идентифицира рака на белия дроб с висока степен на точност. Учените са убедени, че новият метод ще направи революция в диагностиката на рака, тъй като е евтин и лесен начин. Освен това той не подлага на стрес пациентите в такава степен, както други от прилаганите сега методи.

Източник: Science World Report

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -