сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаХапчета за безсъние водят до алцхаймер, ако се пият дълго

Хапчета за безсъние водят до алцхаймер, ако се пият дълго

Продължителният прием на лекарства срещу тревожност и безсъние може да провокира алцхаймер, съобщава ВВС, като се позовава на канадска статистика. При хората, които пият бензодиазепин над три месеца, рискът от деменция се повишава с 51%.

Според листовката тези медикаменти, които се предписват при депресии, тревожни разстройства или дори епилептични припадъци, трябва да се приемат 8 до 12 седмици. Някои хора обаче удължават терапията, без да осъзнават, че надхвърлянето на три месеца е критично. Университетът на Бордо, където са осъществили изследването, все още не са изяснили къде може да се крие причината за това нежелано влияние.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Хапче спира смъртта на мозъчни клетки 
10 златни правила срещу стареенето на мозъка 
Разработват над 100 нови лекарства за алцхаймер
Играе ли кръвното, има риск от деменция 
Подозират разпространен вирус, че отключва алцхаймер

Експертите проучили около 2000 случая на алцхаймер при хора над 66 г. Всички по-възрастни пиели бензодиазепин. Състоянието им било сравнено с това на контролната група – 7000 здрави хора на същата възраст, и така бил изчислен рискът. Проблемът на изследването е, че понякога признаците на алцхаймер са проблеми със съня и тревожност. Поради това е възможно лечение е резултат. Но във всички случаи продължителната употреба на лекарството е опасно.

Източник: ВВС

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -