вторник, 26 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниНов хирургичен метод увеличава преживяемостта при рак на яйчниците

Нов хирургичен метод увеличава преживяемостта при рак на яйчниците

Десет пациентки с рак на яйчниците са лекувани чрез циторедуктивна хирургия и ХАЙПЕК за година във верига болници „Медлайн – Централ Хоспитал“ в Пловдив. Това заяви началникът на отделението по гинекология д-р Георги Крумов, който припомни, че първата интервенция по иновативния метод е направена на 30 август 2016 г., а втората – на 1 септември.

„Твърде кратко е времето, за да можем да споделим наши собствени наблюдения, но все пак след първата година сме много обнадеждени, че 5-годишната преживяемост действително се увеличава с 80 процента при тези случаи. Ето това ни кара да изпитваме удовлетвореност от професията – когато виждаме благодарността на хората, разбираме, че има смисъл да работим“, заяви завеждащият.

д-р Георги Крумов Медлайн

Д-р Крумов (на снимката) отбеляза, че този тип терапия е трудно осъществима само от един лекар – гинеколог или хирург. Необходим е екип, при това с натрупан сериозен опит –  без хирурга д-р Грую Мишев, гинеколога д-р Борислав Иванов, анестезиолога д-р Стефан Василев, операционната акушерка Нели Джонджорова, резултатите нямаше да са същите. За всяка пациентка в операционната се грижат минимум десет човека.

За въвеждането на модерната технология от първостепенна роля е отношението на ръководството на лечебните заведения. На здравния мениджър д-р Невен Енчев му допада идеята, след като са му представени възможностите на метода. Веднага е закупено необходимото оборудване и най-важното започват специализации на хората от екипа в Торино, Италия, където се намира Референтният център за циторедуктивна хирургия и ХАЙПЕК, определящ тенденциите, развитието и стандартите. В момента на Ботуша се подготвят и колегите, които ще лекуват болни с рак на дебелото черво.

Пациентките, които сме обслужвали, са на възраст от 43 до 70 години. Част от тях вече са били оперирани другаде – при някои са премахнати матката, тръбите и яйчниците, в други случаи само е взета биопсия. Девет от жените се възстановяват успешно след интервенцията и се чувстват изключително добре. Продължава наблюдението им в онкологично отделение към МБАЛ „Централ Хоспитал“, което работи в сътрудничество с „Медлайн”.

„При нас на практика имаме идеални възможности комплексно да обслужим една жена, болна от карцином на яйчника, подчерта д-р Крумов. – Целта на реформата беше точно тази – на едно място да се направи и операцията, и химиотерапията. Комплексната грижа има ключова роля за излекуването на пациента. Много е важна и предоперативната подготовка – често се налага да се прави колоноскопия, за да се установи има ли засягане на чревната система. В това отношение разчитаме на колегите от отделението по гастроентерология.“

С болните и техните близки медиците поддържат непрекъснат контакт, за да оказват адекватна помощ не само на самите тях, но и на семействата им.

За съжаление една от пациентките почина от белодробна емболия, но това е усложнение, което може да се получи при всяка интервенция и от него няма спасение, каза д-р Крумов.

Той припомни, че циторедуктивната хирургия цели да премахне и най-малките видими туморни образувания по обвивката на коремната кухина и който и да е коремен орган. Веднага след интервенцията с химиотерапевтици, загрети до 42 градуса, се прави лаваж на коремната кухина за 60 или 90 минути. Смята се, че когато се премахне максимално количество туморна маса и веднага се атакува с температурата, ефектът е най-голям.

Много добре знаем, че не винаги можем да излекуваме болния, но за нас като лекари е важно да дадем шанс на човека, а това може да стане с прилагането на този иновативен метод, обобщи утвърденият гинеколог.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -